La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat anunciar la presidència de l'Audiència de Girona després que hagi expirat el segon mandat de l'actual responsable, Fernando Lacaba Sánchez. Si aquest decideix presentar-se podria optar a la reelecció aconseguint d'aquesta manera un tercer mandat, un fet inusual però factible. La vacant però estarà disputada també per un altre magistrat de l'Audiència de Girona, Fernando Ferrero Hidalgo, qui ha assegurat a Diari de Girona que té intencions de concórrer tot i que encara no ha enviat la sol·licitud perquè tot just ahir es va procedir a la publicació oficial de l'anunci.

Fernando Lacaba ha presidit l'Audiència durant dos mandats consecutius. Nascut el 1956 a Borja, Aragó, va assolir la condició de jutge amb tan sols 26 anys després d'aprovar les oposicions i obtenir com a destí Granollers. Quatre anys després, el 1989, va aconseguir un destí a Girona presidint el Jutjat de Primera Instància número 3 i fins ara no ha abandonat la ciutat. Entre els casos més importants que ha presidit es troba el judici referent al segrest de la farmacèutica d'Olot l'any 2006 on van acreditar-se més de 230 periodistes.

L'altre possible candidat a la presidència de l'Audiència és el magistrat Fernando Ferrero Hidalgo, nascut a Zamora l'any 1962 i qui porta exercint a l'Audiència més de 12 anys. Ferrero va arribar a la ciutat l'any 1991 on va aconseguir la titularitat del Jutjat de Primera Instància número 3 de Girona. Vuit anys després va assolir una plaça a l'Audiència Provincial, on ha estat treballant fins al dia d'avui. Ferrero no ha formalitzat encara la seva candidatura però encara té unes setmanes per fer-ho.

El procés

Una vegada el CGPJ anuncia la presidència de l'Audiència de Girona poden presentar-se tots els magistrats en situació de servei actiu o especial que hagin prestat més de deu anys de servei a la carrera judicial.

El temps per presentar la candidatura no excedeix els 20 dies desde l'anunci publicat al Butlletí Oficial de l'Estat. A més, tots els concurrents hauran de proporcionar una relació detallada dels mèrits acreditatius dels seus coneixements jurídics i la capacitat i idoneïtat per ocupar la plaça ofertada. De fet, el sistema de ponderació establert tindrà en compte el temps de servei actiu, els exercicis en destins corresponents a l'ordre jurisdiccional civil i penal, el temps de servei en òrgans judicials col·legiats i les resolucions jurisdiccionals d'especial rellevància jurídica.

Els sol·licitants hauran de defensar a la seu del CGPJ el currículum i el programa d'actuació presentats.