Tot i haver estudiat l'aplicació d'una taxa, el Bisbat de Girona ha renunciat a fer pagar una taxa per als enterraments. Una decisió presa pel Consell Episcopal i que forma part d'unes noves pautes per a les exèquies que entraran en vigor a partir del mes de març. En referència a la retribució econòmica, segons informa el Butlletí de l'Església de Girona, la nova normativa determina que «si s'escau que les companyies asseguradores han de retribuir la celebració, l'import assenyalat anirà destinat a la parròquia» i que «s'estudiarà la conveniència de parlar amb les companyies asseguradores on els fidels tenen concertada una assegurança per establir una quota mínima indicativa». La nova normativa explicita que «quan les celebracions es fan a les parròquies, cal concretar la manera de realitzar el 'donatiu voluntari' de les famílies, ja sigui a través del sobre, ja sigui a través d'un altre mitjà».

Finalment, també sobre la retribució econòmica, el Bisbat ha decidit que «en les celebracions al tanatori, i només en aquestes, els preveres i diaques podran percebre la quantitat que s'establirà per acord entre les funeràries i la Vicaria General». Entre els punts que justifiquen hi ha «la necessitat d'una pastoral de les exèquies», hi ha «la creixent demanda de celebracions als tanatoris, sense que això signifiqui menystenir la importància del temple parroquial».

La nova normativa argumenta cinc directrius pastorals. La primera defensa que «la pastoral exequial, sigui al tanatori o bé al temple parroquial, és missió pròpia de la parròquia i, per tant, del rector, vicaris, preveres adscrits i també dels diaques adscrits, en cas que no es celebri l'Eucaristia». La segona diu que «la pastoral exequial assegura la pregària per als difunts, el testimoni de l'esperança que ofereix el Crist ressuscitat, el consol i acompanyament dels familiars i amics». La tercera, relacionada amb la primera, indica que «els enterraments, siguin a la parròquia al tanatori o al cementiri, són responsabilitat primordial del rector i preveres de la parròquia» i «de manera subsidiària, els preveres i diaques encarregats del tanatori presidiran la celebració». Tanmateix, «en aquest darrer cas, però, caldrà una bona comunicació entre tots per concretar la preparació i la celebració de la cerimònia com també l'acompanyament pastoral posterior als familiars». La quarta directriu narra que el lloc de celebració de l'eucaristia és l'església parroquial i, per això, «normalment no es pot fer als tanatoris». Finalment, el Bisbat de Girona ha acordat que, «en el cas d'exèquies sense missa, caldria assegurar un dia per a la celebració del funeral a la parròquia amb la participació de feligresos de la comunitat».