El Jutjat Penal 5 de Girona ha condemnat els responsables de l'empresa Construccions Vidrerenques S.L. per la mort d'un paleta en una obra a la urbanització Aiguaviva Park de Vidreres. El 6 d'agost del 2005, durant la construcció d'un xalet, un mur de formigó va cedir i va caure sobre un dels paletes que va morir per aixafament. Un altre empleat va saltar des d'una alçada de més de 4 metres i va salvar la vida però va patir lesions que l'han incapacitat de per vida. Els constructors, Juan Torralbo Béjar i Juan Torralbo Fuster, que són pare i fill, hauran de pagar 3.480 euros de multa. També hauran d'indemnitzar la vídua i els fills del paleta amb 180.000 euros i a l'altre empleat amb 90.000 euros més.

El fiscal, la defensa i les acusacions particulars han arribat a un acord i el jutjat ha condemnat Juan Torralbo Béjar, administrador de l'empresa, i el seu fill Juan Torralbo Fuster, cap d'obra per un delicte contra el dret dels treballadors, una falta d'homicidi imprudent i una falta de lesions per imprudència. El fiscal demanava inicialment que els condemnessin a 3 anys de presó i les acusacions elevaven la petició fins els 5 anys i mig. Finalment, segons la conformitat, els condemnats no hauran d'entrar a presó, els condemnen a pagar una multa de 3.480 i hauran d'indemnitzar les víctimes amb un total de 270.000 euros.

Els fets es remunten a l'agost del 2005. Els dos homes treballaven per l'empresa Construccions Vidrerenques S.L. en les obres d'un xalet situat a l'urbanització Aiguaviva Park de Vidreres. Segons els dos homes han reconegut en seu judicial, van començar les obres sense avisar prèviament l'arquitecte i l'arquitecte tècnic i van fer la cimentació de la parcel·la sense supervisió.

El dia 6 d'agost, cap a dos quarts d'una del migdia i mentre els dos processats no estaven a l'obra, un mur de contenció sobre el qual hi havia les dues víctimes es va esfondrar a causa de la pressió del formigó que acabaven d'abocar en un forat. El mur va caure sobre un dels empleats que va morir i l'altre va evitar que l'atrapés quan va saltar.

Com a conseqüència de la caiguda, l'empleat, que no tenia permís de treball i que tampoc tenia contracte amb l'empresa, va patir lesions que li han deixat seqüeles, no podrà tornar a treballar en la construcció perquè té la mobilitat de la columna limitada al 50%. El seu advocat, Sebastià Martínez Farriols, ha explicat que ha quedat incapacitat de per vida. Per això, els constructors l'hauran d'indemnitzar amb 90.000 euros. També hauran d'indemnitzar la vídua i els dos fills de la víctima mortal amb 180.000 euros.

El mur es va esfondrar a causa de la quantitat excessiva de formigó que hi van abocar sense la supervisió adequada. A més, el mur on hi havia la bastida fixada tenia menys estabilitat perquè mesurava més de 4 metres quan, segons el projecte, havia de ser només de 2 metres. A més, els treballadors no havien rebut formació en matèria de riscos laborals i l'empresa tampoc havia aprovat i presentat davant l'autoritat laboral el Pla de Seguretat i Salut.

Els dos homes no hauran d'entrar a presó. El lletrat d'una de les víctimes, Martínez Farriols, ha explicat que han arribat a un acord perquè dues persones 'normals que van cometre un error greu' no haguessin d'anar a la presó però que, alhora, les víctimes rebessin la compensació econòmica que mereixen.