El contracte de cessió del castell de Santa Pau a l'Ajuntament conté una condició que l'invalida en cas de falta de finançament. Així, si en el termini d'un any a partir de la ratificació del ple el Ministeri de Foment no ha concedit ajuts per valor del 75% del pressupost de rehabilitació, el conveni queda sense efecte "com si no s'hagués produït i sense que hi hagi res a reclamar d'una part a l'altra", exposa el document. La clàusula també té en compte la possibilitat d'aconseguir el 75% a través d'altres fonts.

L'alcaldessa, Esther Badosa (ApG), ahir, va apuntar que en cas de no aconseguir finançament, l'Ajuntament pot demanar una pròrroga de l'acord a la propietat. Va estimar que la primera fase de la reforma pot arribar a 1.500.000 euros. També va avançar que preveuen presentar el projecte a la comissió de l'1 per cent cultural del mes de març.

L'Ajuntament, en el seu darrer ple, va ratificar el conveni de cessió que havia estat escenificat el passat 3 de febrer. L'aprovació del ple era una clàusula del conveni per poder fer les formalitzacions notarials i després inscriure el conveni al Registre de la Propietat. L'acord es va prendre amb els vots de l'equip de govern d'ApG i CiU i el vot en contra d'ERC.

El portaveu d'ERC, Josep Companys, va demanar que l'equip de govern expliqui, exactament, la cessió. "Que quedi clar que si baixa això la responsabilitat és de l'Ajuntament", va dir. L'alcaldessa va replicar que l'Ajuntament ha demanat el pressupost per a una assegurança.

També van delegar l'alcaldessa per a la signatura del protocol de la comissió de seguiment per a la cessió del castell. El grup d'ERC hi va votar en contra.