L'Obreria de Santa Cristina, entitat propietària del paratge del mateix nom i que és un dels llocs més emblemàtics de Lloret de Mar, va posar sobre la taula en la darrera reunió de l'entitat la possibilitat de construir un hotel al paratge com una opció per aconseguir ingressos. La proposta va aixecar no poques veus disconformes entre els membres de l'Obreria, va admetre l'obrer major Salvador Palaudelmàs.

La possibilitat de construir un allotjament turístic sempre ha estat entre els plans de l'Obreria, però en els darrers anys el tema no s'ha debatut obertament per les suspicàcies que va crear la inclusió del paratge dins el Pla d'Espais d'Interès Nacional (PEIN) de Pinya de Rosa. L'Obreria, que té el suport de l'equip de govern de CiU, sempre es va mostrar contrària a aquesta protecció supramunicipal, que finalment va quedar anul·lada per sentència judicial. Partits polítics a l'oposició al consistori, com ara EUiA, van criticar l'oposició al PEIN interpretant-la com el temor de no poder-hi edificar.

Enderrocar i recuperar

El cas és que el PEIN no impossibilitaria la construcció d'una estructura que mantingués la volumetria de les actuals construccions existents, va recordar Palaudelmàs. Les obres començarien per l'enderroc de la Casa de les ?Obreres i de l'antic hotel que va funcionar a la finca fins el 2002, i continuarien amb la construcció d'un edifici que quedaria semisoterrat, de manera que el sostre se situaria al nivell de la plaça on s'enlaira l'ermita de Santa Cristina. Així, el paratge guanyaria en qualitat visual, va considerar l'obrer major, alhora que l'entitat recuperaria una font d'ingressos que els permetria dedicar recursos a tasques filantròpiques que històricament havien patrocinat, i que s'han deixat de fer per manca de diners. "El 1935 l'Obreria va construir un camí per als pescadors i es van arribar a donar beques a estudiants", va enumerar Palaudelmàs.

L'obrer major va assegura que l'hotel és, ara per ara, tan sols una idea que, de fet, no va entusiasmar alguns dels membres presents a l'assemblea que l'obreria va celebrar el passat diumenge. El 2009, l'entitat va presentar una proposta, signada per l'arquitecte i antic obrer major Jordi Soliguer, que proposava l'enderroc de la Casa de les Obreres per fer un edifici que es convertiria en un centre cultural. El projecte era "molt ambiciós i precisava de complicitat municipal, i ara no és el moment", va considerar Palaudelmàs.

L'edifici que allotjaria l'hotel, que segons l'obrer major mantidria moltes de les característiques proposades en el projecte de 2009, suposaria menys impacte visual que els edificis vells que ara hi ha a la finca i tindria uns 300 metres quadrats -el volum corresponent a les estructures enderrocades- però tot i això no ha convençut els membres de l'entitat. "La majoria de gent és partidària de no tenir una activitat comercial a la finca", va admetre Palaudelmàs. El tema se seguirà discutint en la propera reunió de l'obreria.