El Govern de la Generalitat destinarà més d'un milió d'euros aquest any a les prejubilacions de mestres de 60 anys que portin un mínim de 28 anys de serveis, segons va aprovar ahir el Consell Executiu. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va indicar que uns 2.000 mestres catalans es podran acollir a aquesta mesura aquest any.

Aquestes prejubilacions, ja previstes per la Llei Orgànica d'Educació (LOE), coincidiran precisament aquest any amb la reducció d'un 60% de places en la convocatòria d'oposicions, de manera que el govern català haurà de recórrer encara més als interins per cobrir les baixes per les jubilacions anticipades.

Les jubilacions anticipades es realitzen d'acord amb allò que estipula la Llei Orgànica d'Educació, que estableix que els funcionaris dels cossos docents poden optar a un règim de jubilació voluntària fins a la data que finalitzi el procés d'implantació d'aquesta llei.

Les prejubilacions, denominades per l'administració com gratificacions per jubilacions anticipades, s'atorguen a docents que han exercit com a mínim 28 anys, que siguin funcionaris del cos de mestres, professors tècnics de formació professional, de tallers d'arts plàstiques i disseny, de secundària i d'escoles d'idiomes i professors d'arts plàstiques i disseny. També s'hi poden acollir els funcionaris que han exercit d'inspectors d'educació i d'inspectors al servei de l'administració educativa, de catedràtics de secundària, catedràtics d'escoles oficials d'idiomes i d'arts plàstiques i de disseny.

El Govern estableix que en la nòmina d'agost d'aquest any s'abonarà la paga corresponent a l'Estat i el 20 % de la corresponent a la Generalitat. El pagament restant de la Generalitat, fins a arribar al 100 per cent, s'abonarà en les nòmines d'agost dels anys 2012, 2013, 2014 i 2015, un 20% de l'import total en cadascun dels anys.