La mesura ja s'ha dut a terme a d'altres comarques, però ahir el Consell, l'Ajuntament de Figueres, Mossos i Guàrdia Urbana van signar un protocol que vol esdevenir una prova pilot a la zona i que busca oferir alternatives a les sancions econòmiques per a aquells menors que consumeixin drogues en llocs públics o la seva tinença il·lícita. La mesura, que busca conscienciar els joves i a les seves famílies sobre els riscos d'aquest consum, permetrà evitar multes d'entre 300 i 3.000 euros als infractors, sempre que compleixin amb el programa establert.

El cap d'Administració de la Regió Policial de Girona dels Mossos, Albert Ballesta, va explicar ahir durant la presentació de l'acord que a la ciutat no s'ha detectat una situació "alarmant" entre els menors però que sí que s'ha observat un augment any rere any en el nombre de casos. El sistema, que no s'aplicarà en els joves reicidents, implicarà xerrades amb els pares i el menor de forma individualitzada amb l'objectiu de que prenguin consciència de la responsabilitat d'aquest tipus de delicte i que es podrien allargar entre dos mesos i dos mesos i mig.

El protocol d'actuació s'iniciarà quan un agent dels Mossos o la Guàrdia Urbana identifiqui un menor presumptament infractor. Aleshores, es valorarà la conveniència de traslladar-lo a les dependències policials o al seu domicili. Un cop en contacte amb els seus pares o tutors, se'ls informarà de la infracció i la sanció econòmica així com de la possibilitat de canviar-ho per la participació en aquest programa. Si ho accepten, hauran de signar un full de compromís. Un educador dels Serveis Socials farà una entrevista inicial i un seguiment de tot el procés i farà una valoració del compliment dels objectius. Si es realitza correctament, l'expedient es tancarà. De no ser així, es procedirà a la sanció econòmica establerta.

L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), va assegurar que cal "tolerància zero en el consum de drogues a l'espai públic, malgrat assegurar que no s'han de "criminalitzar" aquests delictes i que cal oferir alternatives educatives.