L'Ajuntament de Banyoles va tancar el 2010 amb un romanent de tresoreria negatiu de 750.000 euros, un balanç que l'equip de govern format per CiU i Plataforma Progressista-PSC va atribuir a fets com la reducció de l'impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i d'impostos indirectes, així com al pagament de despeses judicials relacionades amb diverses sentències. En el ple municipal celebrat dilluns, l'equip de govern va tornar a defensar el nou model de gestió de subministrament de l'aigua potable com la millor manera d'equilibrar els comptes.

La situació amb que es va tancar l'últim exercici fiscal era previsible per a l'Ajuntament, tal com va informar l'alcalde a la sessió plenària. El balanç econòmic de Banyoles es completa amb un saldo positiu de 82.000 euros pel que fa al pressupost ordinari i una reducció de l'endeutament municipal, que s'ha situat a prop del 100% i que es vol rebaixar fins al 80% a finals de 2011 -segons informava Ràdio Banyoles.

L'alcalde banyolí, Miquel Noguer (CiU), va explicar que aquest tancament econòmic negatiu era previsible degut a la baixada de l'ICIO i altres factors com els esmentats. Pel que fa al saldo de 82.000 euros positius del pressupost ordinari, l'equip de govern el va atribuir al pla de sanejament promogut pel consistori.

A l'hora de defensar els beneficis econòmics que s'aconsegui-rien amb el canvi de gestió del subministrament de l'aigua, l'equip de govern va recordar que l'operació s'acompanyarà d'un avançament del cànon. Ara bé, durant el ple, l'alcalde també es va referir a altres possibilitats per compensar el romanent negatiu com sol·licitar un crèdit o augmentar els impostos. Pel que fa al subministrament de l'aigua potable, la proposta de crear una empresa mixta entre l'Ajuntament i Aigües de Banyoles -feta pels governants locals- ha quedat aturada fins després de les eleccions.

Altres dades econòmiques exposades al ple van ser que l'estalvi comptable net del consistori és positiu, un fet que per l'alcalde -i tal com recull l'emissora municipal- demostra que el Pla de sanejament ha funcionat.

Moció contra el Suprem

D'altra banda, el ple de Banyole va aprovar per unanimitat de tots els grups una moció de rebuig a la sentència del Tribunal suprem espanyol sobre el català a l'escola. La CUP -sense representació municipal- va elaborar la moció i ICV la va presentar al ple.