Els metges han de participar més activament en les decisions que pren la Conselleria de Salut. Així ho van manifestar ahir els seus màxims representants a Girona després de valorar el pla de xoc anunciat per Boi Ruiz. Aquest pla preveu retallades en diversos àmbits del sector amb la finalitat d'afrontar la crisi econòmica i fer funcionar un sistema que ara mateix està qualificat d'"insostenible".

La institució més significativa que representa els facultatius a Girona, el Col·legi de Metges es va reafirmar en la idea que les decisions han de recaure en els propis professionals. El president de l'òrgan col·legial, Benjamí Pallarès va recalcar que per tal que el pla de xoc funcioni "és imprescindible el diàleg amb els metges". Pallarès va recordar que les reunions que el Govern fa amb les patronals i els directius estan molt bé però que a la llarga són els professionals els que han de decidir quines mesures són les més adequades. "S'ha d'escoltar el que demanen els metges. Si partim d'aquí podem fer un pla de xoc, però si només es basen en el que van dir ahir, ens quedarem coixos" va assegurar.

En la mateixa línia ho veu Metges de Catalunya, que creu que les decisions que poden prendre els professionals són vitals per garantir la sostenibilitat. El sindicat majoritari va lamentar també que la conselleria encara no els hagués consultat per debatre la seva situació, i creu que les mesures del pla de xoc no satisfan totes les demandes del sector.

En aquest sentit, la major part de sindicats i agrupacions de professionals de la sanitat van tornar a mostrar el seu recel per un pla que consideren un retrocés important a la qualitat de la sanitat pública.

El doctor Fernando Montero, del sindicat CCOO va mostrar el seu ?desacord amb aquestes mesures i va puntualitzar que les retallades tindran un impacte negatiu sobre les llistes d'espera, i això "atempta directament amb el principi de la universalitat de la sanitat i comportarà més desigualtats socials".

D'una manera similar va reaccionar CATAC-CTS. El seu portaveu, Ramon Serna opina que l'augment de les llistes és una mesura premeditada per tal que els usuaris es passin a les mutues privades.

Per la seva banda UGT va més enllà i afirma que la sanitat pública catalana perdrà 4.000 llocs de treball amb la retallada del 10% i rebutja que es pugui garantir la qualitat del sistema a base de retallades i més càrrega laboral. El principal sindicat d'infermeria, SATSE també va voler mostrar la seva cautela per unes mesures que poden portar al "col·lapse" si no estan ben organitzades.

La patronal no descarta ERO

Les patronals La Unió i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) també van mostrar la seva "preocupació" per la retallada "inèdita" de 1.000 milions d'euros, que podrien provocar expedients de regulació d'ocupació (ERO) en alguns centres sanitaris concertats.

Des de CSC veuen difícil suportar el 2% de reducció dels preus que pagarà Salut pels mateixos serveis.