Una sentència del Suprem ha anul·lat el pla urbanístic que avalava la requalificació de 27 hectàrees de sòl per donar llum verda a la construcció d'un sector industrial a Roses. En aquesta peça de terreny, i segons un conveni que l'ajuntament va signar amb l'empresa, s'hi havia d'instal·lar Zodiac. Entitats ecologistes van interposar un recurs contenciós-administratiu perquè consideraven que hi havia hagut irregularitats i que aquesta modificació del Pla General de Roses permetia construir enmig d'un espai d'interès natural. Ara, el Suprem els ha donat la raó en una sentència ferma que tanca nou anys de pugna judicial i conclou que el valor ecològic de l'espai és superior a l'econòmic.

La sentència del Suprem tanca un llarg període de pugna judicial que va començar l'any 2002 quan l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) van interposar un recurs contenciós-administratiu contra la modificació puntual del Pla General de Roses que permetia requalificar 27 hectàrees de sòl no urbanitzable en urbanitzable. Segons aquest acord urbanístic, podien construir un polígon industrial en aquest espai que, segons els ecologistes, té un alt valor natural.

El recurs es basava en diverses irregularitats que, segons les entitats, es van cometre en aquesta operació urbanística promoguda per l'Ajuntament de Roses. D'una banda, l'espai té interès natural perquè és el principal connector natural entre els Parcs Naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i el Cap de Creus. Amb la construcció del sòl, es corria un alt risc de contaminació de la zona humida dels aiguamolls, el polígon es va tramitar sense avaluació ambiental tot i estar tan sols a 750 metres dels Aiguamolls de l'Empordà i el conveni signat entre Zodiac i l'Ajuntament és il·legal.

El 3 d'Octubre de 2006 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar el recurs, motiu pel qual les entitats van presentar un recurs de cassació davant del Suprem. Ara, el Tribunal Suprem ha cassat i anul·lat la sentència per no haver tingut en compte les proves pericials sobre els valors naturals de l'àmbit com a connector ecològic i per considerar que els valors mediambientals presents a la zona són superiors als interessos econòmics i industrials, alhora que es considera insuficientment motivat el canvi de classificació del sòl, i aquests són tres dels arguments per invalidar la sentència del 2006.

En data 14 de març de 2005, el conseller de Medi Ambient de llavors Salvador Milà va paralitzar les obres de construcció del Polígon industrial, estimant una petició expressa formulada davant dels Serveis de Medi Ambient per les entitats ecologistes. Finalment, les obres es van reprendre després de reduir l'àmbit a urbanitzar en 18,9 hectàrees. Les entitats esperen ara que l'ajuntament mogui fitxa per acatar la sentència i fer-la complir.

Zodiac, que va acabar tancant

L'Ajuntament de Roses i la Generalitat de Catalunya havien al·legat que la motivació per fer una modificació puntual del Pla General era 'la necessitat d'equilibrar l'economia local incidint en la seva diversificació cap a la implantació industrial sortint d0una economia basada exclusivament turística i en la construcció'. L'origen d'aquests canvis normatius va ser un conveni urbanístic entre l'ajuntament de Roses i la empresa Zodiac S.A., declarat nul pel Tribunal Suprem el 2008.

El protocol signat estipulava que l'ajuntament s'obligava a requalificar el sòl, a subvencionar la seva compra, a pagar els instruments de planejament i les despeses d'urbanització així com a compensar durant 5 anys l'IBI i l'IAE, a compensar l'impost de plusvàlua, l'impost de construcció, les taxes de llicències, a fer gestions per obtenir subvencions per cursos de formació i a permetre la immediata construcció dels terrenys mitjançant atorgar una llicència d'edificació de caràcter provisional. Tot això amb la sola obligació de l'empresa d'instal·lar-se a Roses, construir una nau de 18.000 metres quadrats i crear 250 llocs de treball que havien de mantenir-se fins l'any 2003. L'empresa va acabar tancant fa tres anys.