La màquinaria ha començat ja aquesta setmana les obres per construir a la Bisbal d'Empordà la Biblioteca Central Comarcal. Ho ha fet després que l'Ajuntament rebés l'autorització judicial per entrar a la finca veïna de l'escorxador, que ha hagut d'expropiar. El procés per arribar a aquest punt ha estat llarg, l'Ajuntament ha hagut de pagar-ne 285.005,32 euros i l'alcalde, Lluís Sais, i el grup municipal d'ERC han criticat el paper del PSC i de l'antic propietari, Josep Sabater. Per contestar la "imatge de dolent" que Sabater assegura que ha deixat d'ell aquest assumpte amb les declaracions dels republicans a la premsa i als butlletins municipals, l'expropietari de la finca ha exposat la seva visió dels fets, en què assegura que l'Ajuntament no ha jugat net ni de cara.

Malgrat l'inici de les obres, Sabater té interposat un recurs contenciós administratiu contra el projecte del nou edifici que s'ha de construir en la seva antiga finca perquè no respecta la distància mínima amb la vorera que marca la normativa urbanística i un altre contra el justpreu marcat pel Jurat d'Expropiació ja que entén que hi ha un error de càlcul i no es té en compte el que hi havia construït (una tanca, un pou i una barraca).

Sabater, veí de la Bisbal, explica que a finals del juliol de 2009, l'alcalde el va convocar per exposar-li l'assumpte de l'expropiació i que li van oferir 60.000 euros, tot tancat. Sabater es va mostrar sorprès per l'oferta, que va rebutjar. Uns dies després, el van convocar de nou. Ara l'oferta, segons relata, fou de 90.000 euros. "Ni em vaig asseure", comenta. Aleshores, es va posar en contacte amb un advocat.

El gener del 2010, l'Ajuntament li va demanar una taxació, que d'acord amb els càlculs dels seus assessors puja quasi 592.000 euros. L'Ajuntament proposava uns 96.000. La manca d'acord va acabar al Jurat d'Expropiació, que el 28 de juliol d'aquell any va dictaminar que havien de ser 285.005,32 euros. En el seu dictamen, el Jurat exposa que "no s'ha utilitzat" el càlcul de l'Ajuntament perquè "no s'ajusta al que disposa l'article 37 del Text Refós de la Llei d'Urbanisme de Catalunya" sobre ponderació de l'aprofitament urbanístic. Sabater va presentar un recurs de reposició que el Jurat va desestimar i, ara, és al contenciós.

Aquell mateix dia, explica Sabater, va rebre una trucada del secretari municipal perquè passés a cobrar. Una actuació que no va agradar a l'encara propietari perquè ell encara no tenia coneixement del veredicte i perquè, assegura, l'Ajuntament no disposava de partida per pagar els diners.

A l'octubre, l'Ajuntament va registrar-se com a propietari de la finca, si bé l'antic propietari assegura que ho va fer com a solar, sense les construccions, com diu que mana la llei. El consistori passava a ser propietari del terreny, però no tenia la cessió voluntària de Sabater de manera que no hi ha pogut entrar fins aquest febrer amb l'autorització judicial. Ara, Sabater tramita cobrar l'expropiació, a l'espera del recurs interposat.

"Flaire de presumpta estafa"

Una situació que hauria pogut ser més senzilla, afirma Sabater, si l'Ajuntament "hagués actuat d'una altra manera. Jo només m'he intentat defensar legalment amb les armes al meu abast". Assegura que en la primera reunió va exposar a l'alcalde que se sentia"acullonat" per l'oferta que li va fer i es pregunta què hauria passat si la proposta hagués estat a una persona amb escassos recursos econòmics: "I si hagués estat una persona més necessitada? Oferien 90.000 euros i el Jurat ha determinat 285.000. Potser aquesta flaire de presumpta estafa es podria haver fet realitat". En aquest sentit, vol destacar que l'Ajuntament no ha recorregut la sentència del Jurat, molt per sobre de la seva valoració, cosa que ell interpreta: "El no recórrer ja és admetre que volia anar (l'Ajuntament) per un camí tortuós".

Sabater està dolgut amb els representants municipals perquè "no han obrat de bona fe, hi ha hagut filtracions i no s'ha ajustat a la llei". "Hauria estat molt més satisfactori si haguessin actuat correctament i les arques municipals n'haurien sortit més beneficiades", conclou l'afectat per l'expropiació de la biblioteca.