Els principals ajuntaments gironins asseguren ajustar-se -o acostar-se molt- als terminis de pagament que marca la llei de morositat municipal aprovada l'any passat pel Congrés dels Diputats. Figueres, Olot i Blanes són les ciutats gironines que admeten pagar més tard als seus proveïdors, tot i que es tracta de retards de només uns dies i, per tant, són poc destacables: a Sant Adrià del Besòs, en canvi, es triga cinc mesos, mentre que a Pineda de Mar es paga al cap d'entre 90 i 120 dies.

La nova llei, aprovada el juny passat al Congrés, va crear gran incomoditat entre les associacions de municipis, que van assegurar que era pràcticament impossible que les administracions locals es poguessin ajustar a terminis de pagament de 55 dies. En canvi, mesos més tard, els principals governs gironins asseguren fer els seus pagaments entre els 50 dies -que són els que marca la llei per a aquest 2011- i els 64, com és el cas de Figueres.

La mesura estableix que les corporacions locals han de pagar als seus proveïdors en 55 dies al llarg de l'any passat, i que aquest període s'ha d'escurçar progressivament: 50 dies de termini per aquest 2011, 40 durant el 2012 i arribar fins a 30 el 2013.

Les arques dels ajuntaments catalans, però, es troben en una situació molt delicada, i el president de la Federació Catalana de Municipis, Manuel Bustos, va assegurar que els consistoris no podrien "complir estrictament" amb la nova llei estatal. I, de fet, a finals de l'any passat, la patronal catalana d'empreses proveïdores del sector de la construcció va acusar els consistoris catalans d'incomplir la llei i "amenaçar les empreses que reclamen cobrar els deutes pendents amb deixar de treballar per a l'administració municipal".

Els principals consistoris gironins, però, es mostren molt tranquils i asseguren que estan fent tot el que està en les seves mans per pagar en el termini establert. Cal tenir en compte, també, que hi ha una disposició transitòria per tal que els consistoris es puguin adaptar paulatinament a la nova llei.

Els municipis que asseguren "despatxar" les seves factures en un termini més ràpid són Palafrugell i Salt, que asseguren fer-ho en només 50 dies, que són els que estableix la llei per aquest 2011. I el mateix té previst fer l'Ajuntament de Roses, que en aquests moments paga en un termini de 55 dies però que es troba en ple procés de reducció de terminis, amb l'objectiu de situar-se en els 50 dies durant aquest 2011 i d'aquí continuar amb la reducció progressiva fins als 30 dies amb què, segons la llei, s'haurà de pagar durant el 2013. Palafrugell, però, té plans encara més ambiciosos i, en lloc d'això, es marca com a objectiu pagar en només 12 dies durant l'any 2013, en lloc dels 30 que marcarà la llei.

Pel que fa a Girona i Lloret, asseguren que els seus pagaments es fan en 55 dies, igual que Roses. En canvi, Blanes i Olot paguen majoritàriament a 60 dies. En el cas de la capital garrotxina, però, ja està treballant per reduir els terminis de pagament d'acord amb la normativa, tot i que també demanen la "complicitat" dels proveïdors. Finalment, Figueres és la localitat que diu pagar més tard, tot i que amb poca diferència: 64 dies.