Més d'un centenar de persones i nombroses autoritats van presenciar ahir a Riudellots de la Selva la inauguració del nou Centre d'atenció a les persones grans el Lliri Blau, que està previst que es pugui obrir aquest mateix mes. L'expectació era elevada, ja que minuts abans de les dotze, nombrosos veïns esperaven l'arribada dels polítics per poder entrar a visitar per primera vegada la nova instal·lació. Així, amb l'alcaldessa, Montserrat Roura, va arribar el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, un representant de l'Estat, el delegat de la Generalitat i els presidents del Consell Comarcal, Jordi Gironès, i del Consorci de Benestar Social de la Selva, Robert Fauria, que van anar saludant als veïns abans d'entrar a l'equipament i destapar-ne la placa.

El nou Centre, que té una capacitat de 20 places, ocupa una superfície de 383 metres quadrats i està envoltat per una gran zona verda. L'edifici, que ha estat finançat amb 332.000 euros d'un fons FEIL de l'Estat i 125.000 de l'Ajuntament, disposa de vestíbul, despatxos i una sala polivalent. També s'han habilitat espais pels serveis de fisioteràpia, infermeria, magatzem, cuina, bugaderia, vestidors i banys geriàtrics. L'equipament forma part d'un pla impulsat pel Departament de Benestar per oferir una atenció integral a les persones majors de 65 anys que viuen en l'àmbit rural. El programa es desenvolupa en aquelles comarques amb baixa densitat demogràfica, elevada taxa d'envelliment, alt percentatge de municipis petits i dispersos i dificultat per a l'obtenció de serveis.

En aquest sentit, tant l'alcaldessa com el conseller van destacar la importància de dotar de serveis les persones grans perquè puguin seguir vivint a casa amb qualitat de vida. "Allà on els fills no arribin, l'administració hi ha de posar solucions. Posar recursos perquè puguin seguir vivint a casa seva", va afirmar Roura, que va destacar el nou vehicle adaptat de vuit places del consistori. "Aquest centre té la voluntat de protegir l'ambient familiar", va assegurar el conseller Cleries.

El nou centre és un equipament amb espais diferenciats per oferir els serveis propis d'un centre de dia i altres zones complementàries per serveis amb caràcter ambulatori i a domicili, en funció de les necessitats dels usuaris i les seves famílies. També ofereix un espai d'acollida i de desenvolupament d'activitats per les persones grans de la zona.

Roura va destacar la importància d'aquest tipus d'instal·lacions, ja que la població s'està envellint com a conseqüència de l'allargament de l'esperança de vida i la baixada de natalitat. "Riudellots, però, està equilibrat", va afirmar Roura, ja que dels 2.000 habitants del poble, 315 tenen més de 65 anys i d'aquests, 106 més de 85.

Per la seva part, Cleries va defensar la suma d'esforços com a solució per tirar endavant en aquests moments: "Aquest centre és un símbol clar de cooperació entre administracions, de la voluntat de sumar en un moment difícil. Aquí hi ha un exemple de saber sumar i aquest és el camí a seguir", va destacar el conseller Cleries. "És una notícia positiva davant de moltes de negatives", va afegir. El representant de l'Estat es va mostrar satisfet d'haver pogut contribuir: "Avui és un dia important per Riudellots i una de les aportacions més agraïdes", va destacar Martí Palahí, que va fer un repàs a les aportacions de l'Estat a Girona amb els diferents plans.

Per què el Lliri Blau?

Finalment, l'alcaldessa va voler explicar l'origen del nom del centre per a la gent gran. "Per què es diu el lliri blau? Riudellots és una població d'origen de pagès i no podem perdre aquests orígens. Al voltant dels marges d'aquests camps de pagès hi brotaven els lliris blaus, que creixien sense plantar-los" va afirmar Roura del perquè del nom.