Els capítols de la relació entre l'Ajuntament de Calonge i Armonia Resort als jutjats són recurrents. El darrer és del passat 10 de febrer, quan el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona va dictar una interlocutòria que ordena a l'Ajuntament pagar 188.519,33 euros a Armonia per l'enderroc parcial que va realitzar el desembre de 2007, i que va afectar l'interior de l'edifici. L'Ajuntament ha presentat un recurs d'apel·lació.

Aquest cas fa referència a la sentència dictada el 2004 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·lava la llicència concedida el 2001 per l'Ajuntament perquè s'acabessin els tancaments i la distribució de l'interior de l'edifici. Així, aquest veredicte es referia a aquestes obres, i no a la llicència concedida el 1996, que era de l'estructura (que finalment també va acabar a terra ?l'any passat).

La sentència del TSJC anul·lava la llicència municipal concedida el 2001 a la senyora Sala Tusquets per a la construcció de 43 apartaments tutelats. Ja en execució de sentència, se'n va dictar una de nova el 22 de juny de 2006 en què s'ordenava la demolició ja que els apartaments "s'han construït sense llicència". L'octubre de 2007, en una interlocutòria, s'ordenava a l'Ajuntament l'execució de l'enderroc, però es donava la possibilitat de la seva execució subsidiària, cosa que va realitzar Armonia a finals d'aquell any.

Quatre raons per l'apel·lació

Ara, la darrera interlocutòria diu que "l'Ajuntament de Calonge va incomplir la seva obligació d'execució de la sentència dictada" i, malgrat que va presentar recurs d'apel·lació, "quedava oberta l'execució subsidiària de la mateixa", cosa que va fer Armonia (part codemandada amb l'Ajuntament). En aquest punt, la interlocutòria precisa que l'Ajuntament coneixia que Armonia faria la demolició perquè el consistori "li va atorgar la corresponent llicència d'enderroc, llicència que no tenia altre objecte que complir amb la sentència dictada".

Amb aquests fets, i davant les factures aportades de l'enderroc, el jutjat ordena que l'Ajuntament pagui el cost de 188.519,33 euros a l'empresa Armonia Resort SL.

L'Ajuntament, però, no hi està d'acord i ha presentant un recurs d'apel·lació amb quatre arguments. En primer lloc, el consistori argumenta que la llicència d'enderroc parcial ja exposava que això no suposava el compliment de la sentència. L'acord de concessió d'aquella llicència deia, segons fonts municipals, que "aquest Ajuntament considera que encara està pendent de decisió judicial la forma en què s'ha de portar a terme el compliment de la sentència" i que "aquesta llicència no tindrà la consideració d'execució de sentència" ja que en aquells moments encara es jutjava si s'havia d'enderrocar i com.

En segon lloc, el consistori diu que Armonia no volia complir la sentència del 2006, sinó adequar l'edifici afectat per la sentència per tal de fer una reforma i un canvi d'ús, per la qual cosa va demanar llicència cinc dies després de demanar la de l'enderroc. En tercer lloc, l'Ajuntament diu que aquesta interlocutòria del contenciós de Girona tracta un tema que el TSJC ja va desestimar.

Finalment, l'Ajuntament raona que una prova sobre si s'havia d'enderrocar tot l'edifici o no és que Armonia es va gastar 188.000 euros per fer una demolició parcial, quan si s'hagués sabut que tot havia d'anar a terra, en costava 84.000, que és el que va pagar el consistori el 2010.

Retorn de taxes i impostos

No és l'únic import econòmic que Armonia reclama a l'Ajuntament de Calonge. Aquest mes ha presentat una instància on demana a l'Ajuntament 68.379,86 euros per taxes pagades com ara la llicència d'obres, les taxes urbanes o la de llicència d'obertura.

En aquest sentit, l'empresa defensa que la legislació diu que s'han de retornar els diners d'aquestes taxes i impostos ja que la justícia ha anul·lat la llicència d'obres i ha obligat a enderrocar el que es va construir.

En aquest punt, l'Ajuntament no hi veu cap discussió possible, perquè Armonia va comprar l'estructura de l'edifici amb la llicència ja donada, i de l'IBI, entén que mentre s'està construint s'ha de pagar. Sobre aquest assumpte, l'alcalde Jordi Soler s'ha manifestat: "Últimament interpreto les decisions d'Armonia en clau política més que en clau judicial. Penso que el senyor Eugenio Morales l'únic que busca és fer campanya electoral amb el tema d'Armonia Resort. Ho interpreto així des del moment en què és el Secretari General del partit que presideix Josep Roselló (CCSA). Potser hauria de demanar-li responsabilitats al president del seu partit, el senyor Roselló, que és l'alcalde que va concedir la llicència d'Armonia Resort".