Proposen centralitzar serveis en determinats hospitals.

Això és racionalització. Si som a Banyoles i teníem dos punts d'urgències oberts les 24 hores del dia, un a l'hospital i l'altre a l'atenció primària, és molt més eficient que un no estigui obert i estiguin tots dos junts. Aquest és un exemple. A les grans ciutats, com Barcelona, alguns serveis de trasplantament, que són caríssims, segurament els haurem de concentrar. Als territoris, hi ha serveis que potser estan dispersos i en què el nombre de malalts que s'atenen està al límit del que seria justificable. Si ajuntem serveis, guanyem qualitat i eficiència econòmica.

Significa això un canvi en el model territorial impulsat per l'anterior govern de CiU i continuat pel tripartit?

No renunciem al model de proximitat. Una cosa és que reorganitzem internament el model territorial, però això no vol dir que tornem a recentralitzar les coses. El model territorial és vigent, però volem la proximitat i l'equitat.

S'han plantejat treure la cirurgia cardíaca del Trueta i que es faci només a Barcelona.

La cirurgia cardíaca del Trueta, que es fa amb un acord amb la Vall d'Hebron, ha funcionat raonablement bé. El 25% de la cirurgia cardíaca d'alta complexitat es fa al Trueta, i ho analitzarem amb cura. No hi ha cap decisió presa. Analitzarem quins elements d'eficiència es poden introduir, però res més. No tenim per què canviar el que ha funcionat satisfactòriament. Però, sense agafar l'exemple de la cirurgia cardíaca, hem de tenir un servei en un hospital sense la garantia que el nombre de malalts és prou alt com per tenir qualitat? A més, no és només fer una operació complexa. Quan un cirurgià se'n va, darrere ha de quedar un hospital amb garanties perquè el malalt rebi atenció més enllà de les mans quirúrgiques.

Un servei que està saturat al Trueta és el d'oncologia. Hi ha alguna previsió d'ampliació?

Un dels grans guanys del Trueta va ser l'acord de 2004 amb l'ICO. Això ha comportat una "explosió" -en positiu- de la millora de l'atenció sanitària dels malalts de càncer. Ara tindrem tres búnquers, per tant, estem parlant d'una ampliació. Millorar les condicions no comporta un sobrecost. Però si diguéssim: posarem un servei de cirurgia plàstica Belén Esteban, sí que seria un sobrecost elevat. Tot allò que sigui un nou equipament amb sobrecost afegit és el que no ens plantegem. Volem millorar les condicions d'allò que ja estem fent.