08 de març de 2011
08.03.2011
Un any després de la gran nevada

Una tercera part dels propietaris forestals no ha cobrat cap ajuda

Xavier Clopés, reconeix que els 8 milions d'euros que el departament va destinar a aquestes ajudes ha quedat curta

07.03.2011 | 21:49
Un operari treballa per netejar els boscos a Cassà de la Selva en una imatge d´arxiu |

Un any després de la nevada del 8 de març el 36% dels propietaris forestals que van demanar ajudes al Departament de Medi Ambient no ha ingressat ni un euro. El cap del servei de Gestió Forestal, Xavier Clopés, reconeix que els 9,5 milions d'euros que el departament va destinar a aquestes ajudes ha quedat curta i que la convocatòria va deixar fora una part important dels propietaris. Des del departament no es descarta que els afectats que no han rebut diners encara puguin tornar a presentar-se en pròximes convocatòries d'ajudes. Ara bé, també s'insta als propietaris a no esperar els diners de braços plegats i, per exemple, optar per netejar les parcel·les i treure'n benefici convertint la fusta en biomassa.

Els boscos de comarques com el Baix Empordà, el Gironès, la Selva o el Maresme van quedar molt afectats després de la gran nevada del passat 8 de març. El temporal va afectar gairebé 148.000 hectàrees, unes 90.000 de les quals a les comarques gironines. La Generalitat va impulsar un seguit d'ajudes per tal de recuperar les zones prioritàries -com les lleres dels rius o les franges antiincendis- per tal d'afrontar l'estiu passat amb garanties. A banda de les brigades que va posar a disposició dels ajuntaments, els propietaris de parcel·les forestals també podien demanar diners al Govern per tal d'afrontar la neteja dels seus terrenys.

L'objectiu d'aquestes ajudes era donar suport econòmic perquè els propietaris particulars afectats per la nevada poguessin actuar amb rapidesa i que el motiu econòmic no fos el motiu pel qual els privats no poguessin netejar les destrosses i, d'aquesta manera, minimitzar el risc d'incendis amb vistes a l'estiu.

A mitjan d'abril, els privats ja podien demanar les ajudes i la presentació de sol·licituds va estar oberta fins a final de mes. La Generalitat va destinar 9,5 milions d'euros a aquestes ajudes però els diners han fet curt i no s'han satisfet totes les peticions. Un any després de la nevada, el cap del servei de Gestió Forestal del Departament de Medi Ambient, Xavier Clopés, ha fet balanç de les ajudes i ha reconegut que només s'han pogut donar al 64% dels propietaris forestals que les van demanar.

«En un concurs com el que es va convocar no hi entra tothom, es va fer un esforç prou important», ha defensat Clopés que avança que els propietaris que no hagin cobrat poden esperar noves obertures de concursos. «En pròximes convocatòries hi podien tenir cabuda», afirma el cap del servei.

Ara bé, Clopés ha reflexionat entorn a la gestió forestal i la dependència que els propietaris tenen de les ajudes de l'administració. Darrerament, del pressupost per a la gestió forestal, el 35% dels fons se'n van a casos de fenòmens climàtics extraordinaris. Per això, Clopés entén que els propietaris han de gestionar els seus terrenys i buscar-ne rendiment, per exemple, a través de la venda de fusta per a creació de biomassa.


«Els propietaris han de buscar associar-se i buscar nous mercats, no poden esperar que tot ho resolgui l'administració», ha manifestat Clopés. El cap del servei de Gestió Forestal ha explicat que des del 200, el Pla de Desenvolupament Rural ha invertit 80 milions d'euros en les convocatòries 2000-2006 i 2006-2013 i, per això, entén que l'administració 'fa un gran esforç'.

Des de la gran nevada del 8 de març, el Departament de Medi Ambient ha destinat uns 9 milions d'euros a arranjar i habilitar unes 3.000 hectàrees de bosc i uns 1.000 quilòmetres de xarxa viària. Aquests dines s'afegeixen als 9,5 milions d'euros per als propietaris privats perquè netegin els seus boscos. Finalment, s'han destinat uns 6,5 milions d'euros a incentivar la indústria catalana de la fusta. En total doncs, el departament ha invertit uns 25 milions d'euros després de la gran nevada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook