Abans-d'ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar que, malgrat la tisorada, mantindria les intervencions cardíaques que fa l'hospital Trueta. Aquesta va ser, sens dubte, una bona notícia, però no tothom la va rebre de la mateixa manera. Claudi Barnés, un usuari gironí, es va indignar en veure als diaris les propostes del conseller Ruiz sobre el centre de referència de les comarques gironines. I és que el seu pare, de 73 anys, haurà de ser operat d'un triple bypass (una intervenció per desobstruir les artèries que irriguen el cor) a Barcelona i amb alguns mesos de retard.

Segons Barnés, els especialistes de l'hospital Trueta li van anticipar que l'operació es faria a la capital catalana a causa de les retallades que posa en pràctica el nou Govern. «Quan vaig preguntar sobre quin criteri se segueix a l'hora d'avaluar la gravetat d'un pacient, l'especialista em va respondre que ara es fa en funció del pressupost, o millor dit, de la retallada» afirmava Barnés en una carta.

L'usuari, a més, assegura que el cardiòleg li va fer pal·lesa la «mala maror» que de moment estan causant les retallades entre els professionals. «L'especialista em va transmetre el seu malestar per la situació de provisionalitat que estan visquent, i les incerteses que estan causant aquestes retallades» va dir.

També va remarcar el fet que segons l'especialista, «totes les ordres que venen de dalt sonen a amenaces», i va denunciar que les retallades «són més bèsties del que semblen».

Concretar criteris

Barnés, que actualment dirigeix Radio Cassà, va acusar el conseller Ruiz de «mentider» per afirmar que les intervencions cardíaques se seguirien fent a l'hospital Trueta «quan en realitat, els fets demostren que això no és així». L'usuari no només critica que el pacient s'hagi de desplaçar a Barcelona, sinó també que l'operació s'hagi anat retardant des del canvi de Govern.

«La intervenció havia d'estar prevista pels mesos de març i abril, i s'ha anat retardant fins a l'estiu. Mentrestant, el meu pare aguanta com pot a base de pastilles». En aquest sentit, Barnés es qüestiona quin és el criteri que fa servir la conselleria per determinar quin cas és urgent i quin no, i avisa a «demanar responsabilitats al conseller o, si cal, al sr. Artur Mas si per desgràcia el meu pare no pot esperar fins al mes de juliol».

La urgència per sobre de tot

Sobre aquest tema, el reconegut cardiòleg i degà de la Facultat de Medicina, Ramon BrugadaRamon Brugada, va afirmar que els triples bypass són intervencions importants, que poden ser més o menys urgents depenent de cada cas. Això sí, Brugada va matitzar que «jo com a cardiòleg no posaria mai en risc una persona. Si aquesta necessita ser operada, no esperaria, em mouria perquè fos intervinguda al més aviat possible, si no pot ser a Girona doncs a Barcelona».

Brugada també va manifestar que «després de la reunió de dilluns amb el conseller, el que queda clar és que s'ha de racionalitzar, però fent que el Trueta segueixi essent el centre de referència».