La cinquena intervenció a la muralla d'Hostalric es donarà per finalitzada el proper mes de maig però no es culminarà amb la polèmica d'aquesta reforma perquè set dels garatges es mantindran dempeus. El motiu és el litigi entre ajuntament i veïns, que de moment no ha trobat una sortida amistosa sinó que, com va explicar ahir l'alcalde Josep Antoni Frias (CiU), s'està encara en procés de negociacions.

Això representa que l'ajuntament no pot fer-hi cap obra perquè un jutge ara fa un any va decidir aturar cautelarment l'enderroc dels terrats d'aquestes set vivendes després de la denúncia d'uns veïns que reclamen una indemnització diferent a la que va oferir el consistori als 46 propietaris afectats per la remodelació de la muralla. L'Ajuntament va acordar indemnitzacions de 141.000 euros en total i aquests set no hi van estar d'acord; cosa que provoca que la visió global de la reforma quedi distorsionada per aquests terrats que apareixen sortint del pany de muralla i entorpeixen el nou passeig al voltant d'aquestes cases, d'uns quatre metres d'amplada, que s'ha creat després de l'enderroc dels altres terrats.

L'alcalde ahir, en una visita d'obresacompanyat del subdelegat del Govern a Girona Francesc Francisco-Busquets també va destacar que el contenciós presentat per aquests propietaris és un fet "totalment lícit" però va admetre que en ser un tema que es troba als jutjats pot representar que no es pugui fer cap obra en aquests terrats "a dos a tres anys vista" i que al final, acabi decidint el preu un jutge.

A banda de l'enderroc dels terrats, la reforma també ha consistit a rehabilitar tot el pany de muralla, recuperar part del fossar i unificar obertures, entre d'altres. Per Francesc Francisco-Busquets, la rehabilitació provocarà que "el poble quedi més endreçat" i pel que fa al litigi amb els veïns, va dir que espera que "els problemes se solucionin ben aviat perquè tot quedi més bonic, que serà una manera de tenir el poble més a disposició de tothom". L'Estat ha aportat uns 500.000 euros a la reforma a través de l'1% cultural.

Revulsiu turístic

La cinquena intervenció a les muralles d'Hostalric, que va començar el 2009 i que abarca des de la Torre dels Bous fins a la de les Tuies Negres és un dels projectes que preveu aportar "turisme de qualitat" perquè "és una obra que no només estarà al servei d'Hostalric sinó que recuperem patrimoni del país, l'oferim a tothom i això ha de repercutir en l'economia local", va ressaltar el batlle. A més, va explicar que el consistori està engegant d'altres actuacions per deixar enrere el seu passat tèxtil, com ara les previstes al castell.