L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha finalitzat els treballs tècnics que han de permetre tancar gairebé deu anys de tràmits del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) que s'espera aprovar la darrera setmana d'aquest mes per enviar a la Comissió Territorial d'Urbanisme. L'objectiu és acabar els tràmits abans d'eleccions, tot i que CiU ja ha manifestat que el revisarà si guanya les eleccions.

L'actual govern (ERC, ECE-EPM, PP i MªDolors del Fresno) es va unir després de les eleccions, sobretot per aturar i canviar el POUM en què havien treballat CiU i PSC. Fins i tot aquest darrer partit va veure com la número dos abandonava la formació per donar suport com a trànsfuga a la resta de forces i evitar així que es repetís un govern CiU-PSC que po?gués tirar endavant el POUM. Una vegada al govern municipal, es van marcar l'objectiu de revisar i aprovar-lo abans d'acabar la legislatura.

Segons ha constatat el regidor d'Urbanisme, Pere Iglesias, "la feina està feta, i ara ja dependrà de la comissió d'urbanisme". A finals de mes, en un ple només amb el POUM a l'ordre del dia, s'espera aprovar provisionalment el document i posteriorment es farà arribar a Urbanisme.

Durant els darrers quatre anys en què es treballava en el POUM, Iglesias remarca que no hi ha hagut cap entrebanc per tirar endavant equipaments. La segona escola, l'institut d'Empuriabrava, la nova llar d'infants o el túnel del vent són alguns dels projectes. Aquest darrer estava projectat per una altra empresa que ha decidit traslladar-lo a Roses, però un altre inversor ho està tirant endavant. A través de modificacions a l'actual planejament s'han solventat les qüestions urbanístiques necessàries.

D'altra banda, Iglesias ha destacat que una de les qüestions de les quals estan més satisfets és "l'esforç que vam fer en relació a la participació ciutadana amb 15.000 tríptics bústia per bústia, xerrades sectorials barri per barri, amb col·lectius", o responent les al·legacions. Una vegada aprovat, es tancarà un dels projectes més polèmics dels darrers anys a la població, tot i que es podria reobrir si, com ha manifestat CiU, guanya les properes eleccions i el torna a revisar.

El pressupost del 2011

Una altra de les qüestions cabdals que s'espera aprovar aquest mes són els pressupostos de 2011. De moment es treballa amb els prorrogats mentre s'han estat negociant amb les entitats bancàries millors condicions de finançament i s'han acabat d'ajustar despeses. Castelló d'Empúries està sotmès a un pla de sanejament, una decisió que va prendre l'actual govern municipal després de comprovar l'estat de les finances el 2007. S'espera que el pressupost mantingui l'austeritat.