Les obres de construcció del Hospital Transfronterer de Puigcerdà van a un ritme més lent per falta de finançament. L'Hospital està finançat amb fons europeus en un 60% i pels Governs català i francès en l'altre 40%. Actualment el Govern català ja ha posat el 60% que li pertocava i els diners de la part francesa no arriben per que no està constituïda l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT). Aquest òrgan és imprescindible per articular l'aportació econòmica francesa en l'Hospital. El passat mes de desembre es va constituir el Consell d'Administració de l'Hospital que s'hauria d'haver encarregat de la constitució de l'AECT.

L'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, va explicar que les obres del Hospital van a un ritme molt lent ja que segons els ha dit la Generalitat no han arribat els diners de la part francesa. La Generalitat ja ha completat la seva aportació econòmica i ara és el govern francès qui ha de posar els diners que falten. Actualment, diu Planella, s'està treballant en l'interior de l'Hospital i en la part elèctrica. I afegeix que des del Govern se'ls ha dit que les obres reprendran aviat el seu ritmen normal. En aquest sentit, el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, va afirmar en una entrevista al Diari de Girona, que el projecte anava endavant i que no es retardaria.

L'aportació francesa s'ha de fer a través de l'AECT imprescindible per gestionar l'aportació econòmica francesa, però que encara no ha estat constituït. L'AECT Hospital de Cerdanya ha d'estar formada per part espanyola per la Generalitat de Catalunya i per part de la República Francesa, pel govern de la república i l'Agència Regional de Salut del Llenguadoc-Rosselló.

L'Hospital té un pressupost de 38,5 milions d'euros, la Unió Europea en subvenciona 18,5 milions a través dels fons FEDER la resta, 20 milions, són subvencionats en un 60% per la Generalitat i l'altre 40% pel govern francès.

L'hospital transfronterer, que es va començar a construir el febrer de l'any 2009, esdevé un nou model de salut més enllà de les fronteres geogràfiques. Al centre hi treballaran uns 200 professionals, entre facultatius, infermers, auxiliars, tècnics i administratius, francocatalans que ja estan treballant en els protocols de formació del personal del centre.

El nou hospital contarà amb 19.000 metres quadrats amb una capacitat de 71 llits, dels quals 56 seran d'hospitalització convencional, 10 d'hospitalització de dia i cirurgia major ambulatòria i 5 d'observació. A més hi haurà quatre quiròfans, dotze boxs a urgències i una amplia sala d'atenció per parts.

El centre dóna cobertura a les comarques de la Cerdanya francesa i catalana i al Capcir, amb una extensió de 1.340 quilòmetres quadrats i que inclouen 53 municipis amb una població de 30.000 habitants.