El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat a tancar una granja de Vilademuls per considerar que incomplia la distància mínima amb l'explotació ramadera més propera, encara que aquesta està tancada. Complint aquesta sentència judicial, l'Ajuntament va fer efectiva la clausura el 14 de febrer.

La mesura ha afectat una granja situada al Mas Vilà, al nucli d'Ollers de Vilademuls, en la qual es criaven 440 porcs d'engreix, 130 vaques també d'engreix i 57 més de cria.

Aquesta explotació portava més de vint anys al poble, ja que el 10 de setembre de 1990 va obtenir la llicència municipal per establir una explotació de vedells d'engreix; cinc dies més tard, el Consistori li va concedir una altra llicència d'activitat per a la instal·lació i la posada en funcionament d'una ampliació.

El següent tràmit es va produir el 9 de març de 2007, quan el propietari de la granja es va adequar a la Llei d'intervenció integral de l'administració ambiental. I és en aquest punt on van començar els problemes que han acabat amb el tancament de l'explotació ramadera. La denúncia d'uns veïns contra el tràmit realitzat fa cinc anys va obrir el procés judicial, passant pel Jutjat Contenciós Administratiu de Girona -que va donar per bona la llicència atorgada per l'Ajuntament- i arribant al TSJC, que primer va acceptar parcialment el recurs presentat pels denunciants i, finalment, va decretar el tancament de l'activitat.

En la sentència d'aquest tribunal, s'ordenava la clausura i el precinte de la granja, argumentant que incompleix la normativa urbanística municipal de distàncies -encara que l'explotació dels denunciants està tancada-, ja que ha interpretat l'adaptació legal de 2007 com la concessió d'una llicència nova.