L'Ajuntament d'Arbúcies ha rebut el Premi Medi Ambient Cilma 2010, dotat amb un trofeu i 5.000 euros, per la iniciativa "Recuperació dels espais patrimonials i dels usos tradicionals a l'entorn de la riera d'Arbúcies". Aquest guardó reconeix les actuacions dels ens locals, finalitzades l'any 2010, en l'àmbit del medi ambient i la sostenibilitat.

El projecte premiat consisteix en la creació d'un centre d'interpretació de la riera, un espai on conèixer el cultiu ecològic -s'ha recuperat un prat de dall de regadiu i, també, s'ha millorat i ampliat les varietats de poma-, els usos de l'aigua i la vegetació i la fauna de ribera. El jurat ha destacat l'esforç de l'Ajuntament en afrontar el projecte vinculant la conservació del medi natural i la restauració del patrimoni, així com donant continuïtat al programa educatiu del municipi.

Recuperar espais naturals

El jurat del Premi Medi Ambient Cilma va destacar dos projectes més: el Pla de recuperació integral del riu Daró, al pas per terme municipal de la Bisbal d'Empordà, i la Recuperació i millora d'hàbitats vinculats a espais oberts de l'Alta Garrotxa. El primer busca potenciar el riu com a recurs per a la ciutat i el seu entorn, a través d'un pla de recuperació integral -que inclou la retirada de material abocat al riu, l'eliminació d'espècies invasores i la potenciació de les arbòries ja existents, així com la creació d'itineraris de salut. El segon, presentat pel Consorci de l'Alta Garrotxa, busca recuperar la biodiversitat perduda per l'abandonament d'activitats tradicionals com la ramaderia, a través de l'increment i la millora de la superfície d'hàbitats associats als espai oberts. Algunes de les accions que ja s'han dut a terme són la recuperació de prop de 40 hectàrees d'espais oberts, la signatura d'acords de custòdia i gairebé 300 caps de bestiar ja pasturant.

L'entrega de premis celebrada ahir va començar a les 10 del matí, a l'auditori Josep Irla, amb la celebració de l'Assemblea General del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona. Després d'un balanç de les actuacions dutes a terme durant aquests últims 4 anys, es va informar de les actuacions des de l'última assemblea i es va aprovar el pla de treball per a aquest 2011.

Pacte d'alcaldes

Un dels programes destacats d'aquest pla és l'impuls al Pacte d'alcaldes i alcaldesses a les comarques gironines, que preveu el compromís de pobles, ciutats i regions a reduir el 20% de les emissions de CO2 abans del 2020.

A continuació, el Dr. Josep Arnau, enginyer industrial, Catedràtic de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona i director del Grup de Recerca en Enginyeria de Fluids, Energia i Medi Ambient, va pronunciar la conferència La contaminació acústica produïda per les infraestructures viàries, ferroviàries i aeronàutiques.