El Consell comarcal de la Garrotxa, a través del Servei de recollida d'animals domèstics, controla 12 colònies de gats a tota la comarca. El vicepresident del Consell Comarcal de la Garrotxa, Josep Berga (CiU) ha explicat que els gats tenen un comportament territorial que provoca acumulacions importants de felins. A més, segons ell, en contra del que passa amb els gossos, ningú no avisa de la presència de gats abandonats. "Per evitar un excés de gats, el Servei retira els animals, els castra i els torna al seu lloc", va apuntar. El procés consisteix en retirar els animals i dur-los al Servei de recollida d'animals domèstics a les Preses. En aquest punt, els treuen sang per fer-los un test de malaties víriques. Les malalties més habituals són la leucèmia i la sida de gat que provoquen la mort dels felins.

Berga va fer les precisions sobre les colònies de gats, en el decurs de la presentació del nou servei de recollida d'animals de companyia de la Garrotxa. Des de començaments d'any, l'Hospital Veterinari Garrotxa a les Preses es fa càrrec d'aquest servei. Una de les novetats del servei és que una vintena de persones de l'Associacó MAE dedica els dissabtes a passejar els gossos perduts o abandonats que guarden a l'Hospital. La presidenta de MAE, Anna Morell, va explicar que, a més de passejar, els voluntaris també netegen les gàbies.

Berga va explicar que la major part dels animals que recull el Servei no tenen xip, per la qual cosa es fa difícil detectar els propietaris. En el decurs del darrer ple del Consell Comarcal, Berga va explicar que els gossos perduts són traslladats a l'Hospital de les Preses, on romanen 21 dies. En cas que durant aquest espai de temps no siguin reclamats, els porten a un centre de la Vall de Bianya.