Les eleccions municipals s'acosten i els grups van tancant les seves llistes, una d'aquestes és la CUPA d'Arbúcies que ha protagonitzat un mandat convuls a la població, amb dos regidors determinants a l'hora de formar el govern amb ERC i PSC i també, de deixar-lo en minoria ara fa dos anys.

La llista de la CUPA pels comicis locals té dos punts que criden l'atenció i mostren un canvi dins de la formació política. En primer lloc, els dos regidors actuals de la CUPA passen de ser els números u (Edmon Ribatallada) i dos (Jordi Auladell) l'any 2007 i ara cauen fins a les posicions 13 i 14. I l'altre és el paper de l'exalcalde Jaume Soler, que si el 2007 s'havia situat tancant la llista, ara, en canvi, escala posicions i es situa en el número cinc.

Jaume Soler és una persona que va deixar empremta a l'Ajuntament d'Arbúcies perquè tenia una forma de governar diferent, ja que apostava per una política que tenia com a pilar la solidaritat amb el Tercer Món. Soler té 61 anys i treballa com a assessor de la Fundació Comaposada i està vinculat a l'ONG local SOARPAL (Solidaritat Arbúcies - Palacagüina), que impulsa la solidaritat amb aquesta localitat de Nicaragua des de fa una vintena d'anys. Soler, a qui al poble es coneix amb el sobrenom de Nic, va anunciar l'any 1999 que deixava la política després de ser alcalde d'Arbúcies durant 24 anys (1979 al 2003,) però finalment va tonar-la encapçalar. El 2007, sí, es va produir un canvi al capdavant de CUPA i Jaume Soler va ocupar l'últim lloc de la llista amb un to simbòlic. Ara, però, l'assemblea i la pròpia CUPA han volgut recuperar aquest símbol de l'independentisme d'esquerres i pioner de la cooperació internacional entre ajuntaments.

Edmon Ribatallada, regidor de l'oposició i número 1 de la CUPA en les eleccions del 2007 explica que si bé l'assemblea va escollir els qui integren la llista, el número 5 de Jaume Soler no és un fet de l'atzar sinó que és una persona que ocuparà aquest lloc en ser "una actiu polític, una persona important i amb experiència". Un fet, al seu parer, que cal valorar tenint en compte "que els quatre primers són persones molt noves, i amb l'experiència a l'Ajuntament i la disposició d'en Jaume, el seu recolsament, els ajudarà".

La llista pels comicis del maig té com a número 1 i 2 a dos germans: Pau Castanyer i Gemma Casta?nyer. El primer, un noi de 30 anys i pintor d'autocars i la segona té 28 anys i és integradora social. Pau Castanyer va ocupar el número 7 en les anteriors eleccions i Gemma és nova en aquesta llista, com diverses de les persones que la integren. De fet, si ens fixem en l'última llista liderada per Jaume Soler el 2003, només repeteixen Quim Pintu, Edmon Ribatallada, Quico Castanyer i Enric Roca.

Això demostra, segons Ribatallada, que la llista per al maig de 2011 "vol arribar al màxim de gent i per això s'ha diversificat en edats i col·lectius per atreure a tothom". I també reconeix que la figura de Jaume Soler "pot atraure un grup de votants que vegi com es promou dins de la continuïtat i que no hi ha hagut trencament".

Paper dels dos edils de CUPA

Pel que fa al paper dels dos actuals regidors de la CUPA: Edmon Ribatallada i Jordi Auladell; el primer explica que quan ell va encapçalar la llista el 2007 "ja hi va haver el compromís que seria per quatre anys i va ser per una qüestió de transició, perquè cap dels joves no es veia capaç d'assumir i d'anar al capdavant". A banda, Ribatallada ressalta que aquests quatre anys han estat "durs", ja que han estat al govern amb ERC i PSC i després a l'oposició.