La cobertura de la vacant de l'Audiència de Girona es presenta com un cas excepcional en la història de la democràcia recent per la concatenació d'elements curiosos que l'envolten. En primer lloc, perquè els dos magistrats que se la disputen -l'actual president Fernando Lacaba Sánchez i el jurista Fernando Ferrero Hidalgo- pertanyen a la secció primera de l'Audiència i són companys de tribunal.

En segon terme i estretament relacionat amb l'anterior, perquè el tercer membre de la sala, Carles Cruz Moratones, és l'únic vocal de la demarcació al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i, per tant, haurà de decantar-se en la votació per un dels seus dos col·legues o bé abstenir-se per evitar possibles ressentiments amb el vençut si aquest no sap pair el resultat.

A més, de les quatres seccions de què disposa l'Audiència de Girona tot quedarà en mans de la primera, tant les candidatures com el nomenament. El CGPJ no reconeix que s'hagi produït una situació semblant anteriorment.

L'elecció també és un clar ?exem?ple de la mixtura que conforma l'estament judicial ja que els tres magistrats -els dos en disputa i el vocal del CGPJ- també formen part de tres associacions professionals diferents. Així, l'actual president de l'Audiència, Fernando Lacaba Sánchez, és membre de l'Associació Professional per la Magistratura (APM); l'aspirant a estrenar-se en el càrrec, Fernando Ferrero Hidalgo és membre de l'associació Francisco de Vitoria (FV); i el vocal del CGPJ i company d'ambdós a la sala, Carles Cruz Moratones, és membre de l'associació Jueces para la Democracia. Tots tres fa 10 anys que treballen junts.

Una vegada finalitzi el termini per presentar les sol·licituds, els candidats a presidir l'Audiència seran entrevistats per la Comissió de Certificació, que farà una proposta de candidats davant del plenari del CGPJ, composat per 20 vocals i el president que hauran d'escollir, per majoria simple, el nou president. En cas de no obtenir-se aquesta majoria s'hauria de tornar a anunciar la vacant i realitzar tot el procés de nou.