El vicepresident del Consell Comarcal de la Garrotxa, Josep Berga, en el darrer ple, va valorar en 95 milions d'euros el cost d'adequar la qualitat dels rius, aqüífers i recursos hídrics en general de la Garrotxa a la normativa europea del 2015. Berga va explicar que la valoració és desprèn del programa del cicle de l'aigua començat el 2008 i aprovat per unanimitat en el darrer ple del Consell. Berga va puntualitzar que els 95 milions d'euros "s'han d'entendre com una refererència del cost de totes les actuacions necessàries per complir amb la normativa europea, la qual cosa no vol dir que es facin".

Va apuntar que el programa del cicle de l'aigua servirà per prioritzar les actuacions que es consideren més necessàries i per tenir a punt projectes per presentar-los a les línies de subvencions obertes per l'Associació Catalana de l'Aigua (ACA) i pel Departament de Medi Ambient. "En aquests moments és mes prioritària la depuradora de l'Alt Fluvià a la Vall d'en Bas que la de Riudaura, perquè la de l'Alt Fluvià afecta més habitants", va posar com a exemple. A més de la depuradora de la Vall d'en Bas, Berga va enumerar com a accions necessàries l'ampliació de les depuradores de Sant Joan les Fonts i de Castellfollit de la Roca i la millora de l'abastament d'aigua potable en general.

També va indicar que el programa preveu la creació d'escales a les rescloses per permetre que la fauna aquàtica pugui superar els salts d'aigua. Berga va explicar que la necessitat d'un programa del cicle de l'aigua a la Garrotxa va ser presentat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) al Consell d'alcaldes del 2008. Va recordar que en aquell moment la sequera era un problema d'àmbit estatal que també afectava la comarca.