L'Hospital de Palamós ha posat en marxa el Protocol de prevenció d'incidents en cirurgia d'acord amb línia estratègica de Seguretat de Pacients de l'entitat. L'objectiu principal d'aquest protocol és millorar la seguretat del pacient, abans, durant i després d'una intervenció quirúrgica, segons ha informat el centre sanitari.

Atesa la magnitud i complexitat d'aquest projecte, la seva implantació s'ha fet de manera progressiva, prèvia formació específica de tots els professionals. En primer lloc, el procés es va iniciar el 2010 amb pacients del servei de Traumatologia, i gradualment s'ha ampliat a la resta d'especialitats quirúrgiques, fins assolir la seva implantació total.

Aquest protocol s'aplica a tots els pacients quirúrgics i consisteix en la incorporació d'un formulari (check-list) com a verificació de seguretat per minimitzar errors: confirmació de pacient, zona a intervenir i detecció de complicacions, entre d'altres.

La nova metodologia de treball és possible gràcies a la participació de tots els professionals de l'àmbit quirúrgic: personal de cirurgia, d'anestèsia, i el liderat per part del personal d'infermeria.

600 intervencions

Fins el dia d'ahir, s'han realitzat més de 600 intervencions seguint el protocol, i es preveu que durant el 2011 s'apliqui el protocol de cirurgia segura als més de 5.000 pacients que s'operen a l'Hospital de Palamós. Cal tenir en compte que aquesta estratègia de Seguretat quirúrgica està avalada per l'Organització Mundial de la Salud i impulsada pel Departament de Salut dintre del projecte Aliança de Seguretat de Pacients.