Jaume Sastre, presumpte agressor de l'alcaldessa de Roses Magda Casamitjana, va negar ahir que la ferís amb la fulla d'una arma blanca quan, l'11 de maig de l'any passat, la va assaltar a dins el bar El Caimán de Roses armat amb un ganivet de caça de més d'un pam de llarg. De fet Sastre, que ahir es va asseure a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona en el que va ser el primer dia de vista per l'agressió a Casamitjana, va negar ni tan sols haver-la tocat. El fet que a Casamitjana li quedés una marca de ganivet al coll li va resultar incomprensible. «Fals. Ja vaig dir que no sabia res de la cicatriu perquè no la vaig ni tocar. Si hagués volgut atemptar contra ella ho hauria fet», va dir l'acusat a instàncies de les preguntes de la fiscalia. Sastre està processat per intent d'assassinat i s'enfronta a una petició de 12 anys de presó per part de la fiscalia i l'acusació particular, que a més li demana una indemintzació de 1.500 euros. Per la seva part, la defensa proposa una multa de 90 euros.

Sastre va entrar a l'Audiència emmanillat però amb aspecte somrient i relaxat, i durant l'interrogatori del fiscal va assegurar ser víctima d'un complot polític que li va impedir accedir a la feina que Magda Casamitjana, diu, li havia promès; i que hi tenia bona relació, fins al punt que havia fet campanya electoral al seu favor. El dia de l'atac, diu Sastre, tan sols volia «tenir-hi una reunió» aprofitant que va trobar-se al bar l'alcaldessa i alguns dels seus regidors. El fet que dins el pantaló hi dugués un ganivet, va assegurar l'acusat, no tenia res a veure amb Casamitjana sinó amb un plet anterior amb el doctor Ghassan Abou-Assali Al-Katib, amb qui hi va tenir diferències quan aquest el va fer fora de la feina a la Fundació Fadir d'ajuda als discapacitats, suposadament perquè Sastre en robava diners. Amb el metge hi va tenir també un litigi per injúries i calúmnies i, segons Sastre, «duia el ganivet a sobre perquè estic amenaçat de mort per ell. De fet jo no duia el ganivet sinó que el ganivet em duia a mi, era la meva assegurança de vida».

La diatriba entre Casamitjana i Sastre venia del fet que, va explicar l'acusat, li havien promès una feina de vigilant municipal que finalment no se li va oferir mai. Casamitjana va explicar que Sastre va entendre que se li oferiria la feina, però tan sols perquè ell es va oferir a fer-la. L'alcaldessa va puntualitzar que per cobrir aquesta plaça hauria calgut convocar un concurs públic i que, en tot cas, aquesta plaça mai no va arribar a crear-se. Per la seva banda, l'acusat va afegir, per il·lustrar els motius polítics que ell considera que hi ha rere la seva acusació, que mentre estava a la presó va rebre una oferta per recuperar la llibertat i un xec en blanc si inculpava l'alcaldable per CiU de Roses, Carles Páramo, com a inductor de la presumpta agressió. Sastre va arribar a manifestar-se a la porta de l'Ajuntament de Roses per reclamar la feina suposadament promesa.

Versions creuades

Les versions es van creuar ja que, en el primer dia de judici, també va declarar la víctima. Tant Magda Casamitjana com els testimonis ahir citats van donar una versió molt diferent dels fets. Casamitjana va relatar que, aquell matí al bar Caimán, Sastre la va agafar dels cabells, va amenaçar-la de mort, li va fer un tall al coll amb el ganivet i encara l'hi va intentar clavar, però no ho va aconseguir perquè la gent que hi havia al seu voltant ho va impedir. D'aquesta manera es van pronunciar també els testimonis que van declarar en la vista. L'alcaldessa es va mostrar convençuda que Sastre hauria acabat amb la seva vida si no hagués estat per la intervenció dels regidors que eren amb ella al bar aquell dia.

El judici continuarà avui amb la declaració dels forenses i dels policies que van intervenir arran de l'agressió.