L'èxode de refugiats que fugen de les revoltes als països àrabs podria fer augmentar la venda ambulant il·legal que durant l'estiu satura els passejos marítims de tot Espanya, segons que ha explicat avui el regidor de Seguretat Ciutadana de Roses, Àngel Tarrero.

Tarrero ha assistit avui a la destrucció de quatre tones d'aquest tipus de material, confiscat el 2010 al municipi.

"Nosaltres creiem que, amb aquesta crisi tan global i totes les revoltes al nord de l'Àfrica, part de la immigració cap a Itàlia i França ens vindrà a nosaltres, que farem moltíssima més pressió perquè no augmenti la venda ambulant, perquè sinó serà la ruïna del nostre comerç", ha asseverat el regidor en declaracions a Efe.

Segons Tarrero, les quatre tones de bosses, cinturons, carteres, ulleres, rellotges, pel·lícules, globus i ninots infantils que avui han estat aixafats i destruïts amb una màquina compactadora van ser confiscades en un total de 224 operacions dutes a terme per la Policia Local, els Mossos d'Esquadra i altres cossos i forces de seguretat de l'Estat.

A Roses, "la persecució d'aquests delictes contra la propietat intel·lectual i industrial són una de les prioritats de la Policia Local", segons que ha explicat Tarrero, cosa que ha convertit el municipi de la comarca de l'Alt Empordà en el segon de tot Catalunya en nombre d'actes i decomisos, només per darrere de la ciutat de Barcelona.

"Tots els pobles de costa de Catalunya tenen el mateix problema, només que alguns no tenen tots els recursos dels quals disposem nosaltres per evitar-ho", ha indicat el regidor.

Àngel Tarrero ha indicat que no disposen de xifres oficials de pèrdues dels comerciants per culpa d'aquest comerç il·legal, que exerceixen entre 200 i 250 venedors ambulants o 'venedors de manta', però es tracta de "xifres molt elevades, que augmenten pels efectes de la crisi".

El regidor ha subratllat a més que un dels problemes als quals s'enfronten els agents és que, a l'hora de detenir el venedor, en cas que no tingui domicili conegut ni papers, només se li pot decomissar el material, sense cap altra represàlia.

Si el venedor compta amb un domicili conegut se li obre una acta d'infracció administrativa que només es considera delicte quan el benefici que obté el venedor il·legal supera els quatre-cents euros, cosa que, segons Tarrero, és molt complicat de quantificar.

A més, el regidor de Roses ha puntualitzat que, quan es persegueix la venda ambulant, el que se sol aconseguir és que "el venedor es cansi i es traslladi a un altre municipi" per continuar amb la seva activitat.

Per això, i si el que es pretén és una solució a més llarg termini i que serveixi per eradicar totalment aquest tipus de venda il·legal, Tarrero considera que "el legislador hauria de posar penes més dures per a la gent que els ven el material, els dirigeix i per a les màfies que mouen tot aquest comerç".

El 2011, la Policia Local de Roses començarà a més a posar en pràctica la nova ordenança de civisme que prohibeix els massatges il·legals a la platja o la construcció d'escultures de sorra sense regulació, cosa que, unida a la col·laboració amb altres cossos i forces de seguretat, creuen que els permetrà obtenir resultats similars o millors als de 2010.