Mobilització en el primer incendi forestal de la temporada a Girona.L'extensió cremada a la zona boscosa protegida de les Gavarres correspon a la superfície de més de sis camps de futbol.Fins a 30 dotacions terrestres i cinc helicòpters van treballar durant tota la tarda per sufocar les flames. Els Mossos d'Esquadra van poder esclarir amb rapidesa l'origen del foc perquè els mateixos pagesos van avisar de la seva foguera descontrolada.

Un total de 30 dotacions terrestres i cinc helicòpters dels Bombers de la Generalitat van treballar ahir a la tarda per extingir el primer incendi forestal de 2011, que arriba inusualment aviat però en concordança amb les temperatures estiuenques registrades en els darrers dies, i que va cremar cap a sis hectàrees i mitja d'extensió boscana a les Gavarres. El foc es va originar a peu de la carretera que connecta Cassà de la Selva i la Bisbal d'Empordà i els Mossos d'Esquadra en van esclarir ràpidament l'origen: una crema agrícola descontrolada. Segons van explicar fonts del cos, dos pagesos cremaven rostolls i van avisar els serveis d'emergència amb rapidesa en veure que les flames es descontrolaven. El conflicte, que els va dur ahir a la tarda a declarar a la comissaria de la Bisbal, recau en el fet que si bé els dos agricultors disposaven del permís necessari per fer una crema forestal a partir de certa data, aquest permís els autoritzava a fer la foguera el vuit de març. Probablement, segons van indicar els mossos, els dos agricultors es van equivocar i d'aquí que calessin foc als rostolls el vuit d'abril. El cos apuntava, però, que els dos pagesos van actuar amb responsabilitat i diligència i va ser el seu ràpid avís -sumat al de molts ciutadans: la columna de fum era visible, cap a quarts de cinc de la tarda, des de Girona- el que va permetre controlar ràpidament les flames. En espera que els afligits agricultors acabessin el seu testimoniatge, el cos no va avançar si se'ls obririen diligències.

L'alerta sonava cap a un quart de cinc de la tarda i a les nou del vespre els Bombers donaven el foc per controlat, després que les flames calcinessin una extensió aproximada, segons dades facilitades pel Cos d'Agents Rurals, de sis hectàrees i mitja de les Gavarres, un territori inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya. L'incendi va tenir l'origen en terme municipal de Sant Sadurní de l'Heura, un dels nuclis del gran municipi que també inclou Cruïlles i Monells i que s'estén per gran part del massís protegit. En principi, l'incendi es localitzava entre Santa Pellaia i i el nucli de Sant Cebrià dels Alls, i es va constatar que avançava en direcció nord. A pocs minuts de tres quarts de sis, els efectius de Bombers de la Generalitat ja tenien parcialment encerclades les flames. A partir de les nou del vespre, l'incendi es donava per controlat. El cos antiincendis va deixar-hi de romanent vuit dotacions, que van ser quatre a partir de la mitjanit, per controlar que les flames no reviscolessin. A partir d'aquella hora també es va restablir el trànsit per la carretera Gi-664, que durant part de la tarda va restar tallada al trànsit a l'alçada del quilòmetres 15, segons advertia el Servei Català del Trànsit.

Un massís d'alt risc

Les Gavarres són una zona d'especial protecció i de fet durant l'estiu s'hi restringeix totalment el pas a vehicles pels seus camins i rutes forestals per minimitzar el risc d'incendi. Un risc que, tot i la neteja dels boscos efectuada pels propietaris, és des de la nevada del vuit de març de l'any passat més alt que mai ja que gran part del massís continua brut de brossa i branques caigudes.