El centre de dia Pere Llonch de Mifas a Vilafant haurà de retallar personal si la Generalitat no paga aviat els 60.000 euros que els deu dels darrers tres mesos, a banda d'altres retards. Els responsables de l'entitat veuen amb preocupació el futur del centre si la situació d'inestabilitat es manté. De moment esperen que compleixin amb el compromís que ha adoptat el Govern de resoldre, almenys una part del pagament, abans de dos mesos. Si no és així, asseguren que s'haurà d'acomiadar personal. Les retallades econòmiques també estan retardant l'ingrés de tres persones més al centre.

"En aquest moment no se'ns ha pagat res de tot aquest any", ha confirmat el president de l'entitat, Pere Tubert, que està en converses amb la Generalitat. El conseller de Benestar i Família Josep Lluís Cleries s'ha compromès a buscar una solució per resoldre-ho al més aviat possible. Segons ha explicat Tubert, un dels problemes és que encara no hi ha signat un conveni pels serveis que es presten al centre de Vilafant i això dificulta els tràmits a l'hora d'abonar els pagaments. Tubert diu que no es poden esperar que la Generalitat faci el nou pressupost, que s'han de rebre els diners abans de dos mesos o hauran de començar a prendre mesures que passarien per retallar personal. "No ho podrem suportar econòmicament", admet Tubert.

El Centre atén 28 persones amb discapacitats, 8 de les quals són persones que s'han quedat a l'atur i que han estat derivades des de l'administració a Mifas. Una part de les places que dóna el centre són les que deriva el Govern. en aquest moment hi ha places vacants pendents que la Generalitat els doni el vistiplau per poder ser ateses. Per aquest any també esperen adequar un terreny annex al centre per a l'ús dels interns.

El Centre de Dia i de Recursos Pere Llonch es va inaugurar el juliol de 2008 i es va posar en funcionament cinc mesos després com una prova pilot d'un nou model d'atenció diürna per a persones amb discapacitat física de Catalunya del departament d'Acció Social i Ciutadania. L'objectiu és atendre les persones de l'Alt Empordà, des de l'assessorament en ajudes tècnics, a l'orientació laboral o les activitats formatives. Entre els fons per a la construcció del centre hi havia l'herència de Pere Lloch, un soci que dóna nom al centre, que va permetre pagar el 20%.

A banda dels problemes econòmics pel retard als pagaments, des de l'entitat ja van valorar negativament fa uns mesos l'anunci de posposar les ajudes previstes a les persones amb menor grau de dependència i la retirada de les ajudes personals a domicili per a les persones amb discapacitat de grau dos.