L´hospital d´Olot s´ha plantat en sec contra les retallades del Departament de Salut. Ahir el patronat de la Fundació Hospital Sant Jaume de la localitat garrotxina va anunciar que es negava a retallar el 8% del pressupost que li demana la conselleria que lidera Boi Ruiz. Els responsables de l´hospital consideren que aquesta xifra, equivalent a 1,8 milions d´euros, és «totalment inacceptable» ja que comportarà una davallada de la qualitat assistencial i la pèrdua d´almenys 25 llocs de treball.

Els motius que exposa el president del patronat i alcalde d´Olot, Lluís Sacrest (PSC), són contundents. En primer lloc, considera que les retallades aplicades ara suposarien un 25% més, perquè ja fa tres mesos que s´estan aplicant seguint els paràmetres de l´any passat. Després, remarca que la XHUP (el sector al qual pertany l´hospital d´Olot) no té increments de tarifes ni noves accions des de l´any 2009. Això, segons el centre sanitari, significa que ja porten uns anys «fent un esforç de contenció que el departament no reconeix».

Finalment, Sacrest critica que la reducció del pressupost s´hagi fet de forma «indiscriminada i lineal», sense tenir en compte la gestió «eficient» dels recursos econòmics, tècnics i humans que sempre ha evitat «no produir dèficit econòmic, malgrat que els diners que el Catsalut destina a la nostra comarca estan molt per sota de la majoria de comarques de Catalunya».

Per aquests motius, el patronat no està disposat a acceptar una reducció de més del 5% per aquest 2011. Això significa que el que tot el que pot retallar el centre sanitari no passa dels 1.100.000 euros, i assegura que una rebaixa de més diners «és totalment inviable i posaria en perill la qualitat assistencial. «Aquest Patronat», subratlla Sacrest, «no es pot fer responsable d´aplicar mesures d´aquestes característiques que posin en perill les actual prestacions sanitàries de la nostra comarca i que disminueixin perillosament la qualitat afectant també la plantilla bàsica de professionals». Davant d´aquest panorama i en cas que la retallada no se suavitzi, el patronat insta els responsables de Salut que vagin directament a l´hospital i decideixin quines mesures s´han d´eliminar per sumar els 1,8 milions menys, sempre que n´assumeixin les conseqüències.

Aquestes conseqüències són, per l´alcalde d´Olot, una disminució de la qualitat que afectarà no només el conjunt de la ciutadania, sinó també la feina dels professionals. «Acceptar aquest 8% equivaldria a treure 25 persones de la nostra plantilla, i això no podem fer-ho a casa nostra sense que els serveis essencials de l´hospital baixin radicalment», va puntualitzar Sacrest a Ràdio Girona.

Per això, el patronat de l´hospital d´Olot demana que si finalment Salut decideix aplicar les retallades del 8% del pressupost, «dicti i concreti els serveis que vol que es deixin de fer i ser el responsables davant dels treballadors professionals d´aquestes decisions», així com també que assumeixi «les responsabilitats jurídiques i d´atenció davant dels usuaris».

15 dels 62 llits suprimits a l'estiu

Els responsables del patronat de la Fundació Sant Jaume d´Olot només es veuen capaços de reduir un 5%. Això es traduiria en una sèrie de mesures similars a les que es volen aplicar en altres centres sanitaris. Aquesta retallada es faria adoptant mesures com les de suprimir 15 dels 62 llits del centre durant l´estiu, a més d´allargar les llistes d´espera de les operacions de pròtesis i cataractes, entre altres. Concretament, aquestes últimes s´allargarien de 4 a 8 mesos, mentre que les de cataràctes es perllongarien de 2 a 5 mesos. Altres mesures també passarien per un estalvi energètic i la revisió de tots aquells contractes que estiguin en règim eventual. Si la retallada és més gran, els responsables alerten que diversos llocs de treball no es podran mantenir. olot | ddg