L'Ajuntament d'Olot s'ha fet càrrec del manteniment de la col·lecció de ciències naturals de Bartomeu Pairó, que es guarda a l'antic Museu de la Fauna Salvatge del Pirineu Oriental. El Museu roman tancat des de l'estiu del 2010 per causa de la desaparició de la Fundació Joan Baseiria, de la mort de Bartomeu Pairó (1924-2009) i del deteriorament de l'equipament. La decisió de tancar el museu es va fer a través d'un acord mutu entre els descendents de Pairó, l'apoderat del museu, Jaume Tané, i el municipi.

El museu de la Fauna Salvatge del Pirineu Oriental va ser inaugurat al gener del 1998 en un acte que va aplegar més de 300 persones. Va ser considerat el primer museu interactiu de fauna salvatge de l'Estat Espanyol. Mostrava centenars d'animals dissecats en una ambientació capaç de simular els sons i la il.luminació natural.

La Fundació Joan Baseiria hi va posar una aportació de 77 milions de les antigues pessetes i el local, un espai de 600 metres cúbics sobre l'antiga benzinera JetOil. Per tal de permetre l'exposició legal dels animals dissecats, la col·lecció de Pairó va quedar de propietat municipal. A més a partir d'una data, la totalitat de l'equipament quedava propietat de l'Ajuntament.

Ara, el local és de l'Ajuntament i a la planta baixa hi ha una benzinera de Cepsa. En diverses ocasions, membres de l'Ajuntament, han indicat que desconeixen on resideix l'antic president de la fundació i propietari de JetOil, Joan Llagostera. En una ocasió l'alcalde, Lluís Sacrest, el va situar a Luxemburg.

La regidora de Cultura, Anna Torrent (PSC), ha explicat que la intenció de l'Ajuntament és conservar la col·lecció reunida per Pairó en més de seixanta anys i de reubicar alguns elements a un futur Museu dels Volcans renovat. Segons ella, en cap cas l'Ajuntament ha considerat la reobertura del Museu. "Perquè la ciutat no pot mantenir un altre museu i menys sobre una benzinera", ha dit.

El gener del 1998, la Generalitat de Catalunya va legalitzar i inventariar la col.lecció d'animals i plantes que es mostrava al museu. Abans, l'Ajuntament d'Olot havia aprovat un canvi d'usos de les instal.lacions per poder ubicar un equipament museístic sobre una expenedoria de combustibles.

Donació total

Després de la creació del Museu, Bartomeu Pairó va ampliar encara més una immensa col·lecció de fauna marina, fluvial, rèptils, bolets i insectes. Després de la seva mort, els seus familiars van decidir donar la col·lecció a la ciutat. Tècnics municipals van fer una selecció del material que van considerar interessants i se'l van quedar per al municipi. Es tractava de 103 caixes de lepidòpters, una col.lecció de 80 ous d'aus diverses, i reproduccions de bolets en guix.

El Museu Comarcal de la Garrotxa ha inaugurat avui una mostra de part de les darreres donacions a la Institució. A l'exposició, es podrà veure una petita part de la immensa col·lecció de Bartomeu Pairó.