Després de l'èxit obtingut a les passades eleccions al Parlament, quan van aconseguir quatre diputats (un dels quals per Girona), Solidaritat Catalana per la Independència es presenta ara a una vintena de municipis gironins amb l'objectiu d'aconseguir el màxim de representants municipals. Però és difícil consolidar un partit en tan poc temps, de manera que en alguns casos ha hagut de recórrer a antics regidors o representants d'altres partits (bàsicament de CiU i ERC) per tal que encapçalin -o formin part- de les seves candidatures. En alguns casos, ja feia temps que els candidats havien abandonat la seva antiga militància, mentre que en d'altres casos el canvi ha estat més recent i, sobretot, inesperat.

Aquest fenomen no és estrany, perquè els tres diputats actuals de SI, després que Joan Laporta abandonés el partit (Toni Strubell, Uriel Bertran i Alfons López Tena) provenen precisament d'ERC i CiU. Per tant, era lògic que aquest fenomen també es produís en l'àmbit més local.

Entre els convergents "reconvertits" en candidats de Solidaritat destaca el cas de Guillem Bruset, que va militar fins a 29 anys a CiU i va ser la mà dreta de l'exalcalde de Riudellots, Josep Micaló. El passat Nadal va ingressar a Solidaritat i arà serà el candidat en aquest municipi.

A Vilafant també torna un vell conegut dels votants: Paulí Fernández, alcalde del municipi per CiU des de 1995 a 2007, que reapareix després d'haver-se retirat ara fa quatre anys, i ho fa de la mà de Bloc Municipal de Catalunya, que és la marca blanca de Solidaritat.

També havien estat a CiU, tot i que fa més temps, els candidats de Palamós i Begur. En el primer cas, David Sempau havia estat regidor convergent en el primer Ajuntament democràtic, arribant a convertir-se en tinent d'alcalde. I de fet, Sempau és candidat després de la renúncia d'un altre convergent, l'exalcalde Jordi Pallí, que inicialment s'havia interessat pel projecte però que finalment se'n va desvincular. En el cas de Begur, el cap de llista de SI, Marià Renart, també havia estat regidor de CiU a finals dels anys 80. Mentrestant, a Sant Feliu de Guíxols, la cap de llista, Teresa Massegosa, havia anat a la llista de CiU l'any 2007 i va ser una de les fundadores de la JNC al municipi.

Pel que fa a ERC, també hi ha un grapat de candidats que ha decidit passar-se a les files de SI. El primer de tots és el candidat de Girona, Santi Niell, que va ser regidor per ERC entre 1995 i 2003. També ha fet el pas David Puig, fins al moment regidor republicà a Platja d'Aro i ara candidat de SI, i Xavier Sayols, que va anar a la candidatura d'ERC a Sant Julià de Ramis en les últimes eleccions.

Un dels casos més extrems és el de Llançà, on fins a vuit antics membres d'ERC (inclosos els actuals regidors), descontents amb el candidat escollit per la direcció, han decidit passar-se en bloc a SI.

Finalment, també havien estat membres d'ERC la candidata de Lloret de Mar, Judit Ramírez, i la número 2 de Peralada, Montse Fossul.