Al voltant de 716 candidatures electorals concorreran a les comarques gironines en les eleccions del proper 22 de maig. Es tracta d'una quantitat lleugerament inferior a la de fa quatre anys, quan se'n van presentar 744, i la seva distribució és més aviat desigual: algunes de les principals ciutat de la demarcació, com Girona ciutat, han registrat més llistes que mai (15), mentre que en molts petits i mitjans municipis se n'han presentat una xifra inferior. De fet, hi ha 29 localitats on es presenta una única llista, quan l'any 2007 això va succeir en només en onze localitats. L'hegemonia de CiU és clara (compta amb 209 candidatures), mentre que el PSC en té 136, ERC 123, ICV 44 i el PP, 66. Totes les candidatures es publicaran avui al Butlletí Oficial de la Província (BOP).

Alt Empordà

Poques sorpreses d'última hora en una comarca on s'han registrat aproximadament 160 llistes.

A Castelló d'Empúries, on es presenten set candidatures, el PP va haver de tancar la seva llista "in extremis", de manera que l'actual regidor, Julià Genovés (a l'equip de govern i declarat trànsfuga), ha aconseguit tornar a encapçalar l'opció popular. L'aposta de la direcció provincial del partit, que era Sílvia Valiño, anirà de número 2.

A Roses, la divisió social ha portat a la presentació de fins a nou candidatures, essent la localitat altempordanesa on més varietat hi haurà. Les opcions passen, a banda dels partits «tradicionals», per dues formacions independents (una de les quals, el GIR, amb alguns membres d'Unió descontents amb la llista oficial de Carles Pàramo) i dues candidatures antiimigració, com són Plataforma per Catalunya i Moviment Social Republicà.

A la capital, Figueres, les coses estan més tranquil·les, amb les set candidatures previstes (després que AMC s'integrés en el projecte d'ERC). La mateixa xifra registra la seva veïna, Vilafant, una localitat de 5.500 habitants que ha viscut una moció de censura durant aquest mandat.

Mentrestant, l'Escala (més de 10.000 habitants) compta amb cinc candidatures, les mateixes que Pontós, una localitat de poc més de 240 veïns que funciona amb llistes obertes. Finalment, a Palau de Santa Eulàlia, on l'increment de població fa que deixin de funcionar amb consell obert, es presenten dues candidatures (CiU i PSC).

Baix Empordà

La comarca compta amb aproximadament 110 candidatures, i ahir es van destapar alguns «canvis de camisa» d'última hora: a Regencós, l'actual alcalde, Josep Fontanilles (ERC), es presenta ara per CiU, mentre que a Rupià, Narcís Solés, que a les últimes eleccions va anar amb la candidatura vinculada al PSC, ara també va amb CiU.

En aquest cas, el màxim de candidatures són set, situació que es dóna a cinc localitats (totes elles incloses entre les més poblades): Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell (on, igual que Roses, hi ha dues llistes antiimmigració), Torroella de Montgrí (inclosa L'Estartit som tots, que defensa l'entitat municipal descentralitzada), Calonge (un municipi tradicionalment fragmentat i que tindrà l'absència de l'exalcalde Josep Roselló) i Castell-Platja d'Aro.

Gironès

Girona ciutat ha batut el seu rècord històric de candidatures: n'hi ha 15, mentre que l'any 2007 van ser només 13. I a Salt també s'han incrementat els candidats, tot passant de 8 a 9. En aquest cas, igual que a Roses i a Palafrugell, es presenten dues llistes antiimigració (Plataforma per Catalunya i Moviment Social Republicà), mentre que també apareix per primera vegada el grup Gent per Salt.

A més, algunes de les localitats mitjanes de la comarca, com Sant Julià de Ramis, Cassà i Llagostera, tenen sis candidatures cadascuna, tal com ve essent habitual. En total, al partit judicial de Girona es presenten al voltant de 190 candidatures.

La Selva

En una comarca que compta amb 112 candidatures, CiU és la formació que compta amb més llistes, tot i que per una escassa diferència amb ERC.

Una de les darreres sorpreses s'ha viscut a Sant Feliu de Buixalleu, on desapareixen ERC i els independents i es queda una llista única amb CiU. Igual que succeeix a Pontós, Espinelves, que tan sols té 192 veïns, té candidats de cinc partits diferents que es presenten amb llistes obertes.

Blanes i Lloret, però, amb nou candidatures, són les que oferiran un major ventall de possibilitats. Totes dues localitats es caracterizen per comptar amb la presència de grups independents, com el PDB de Blanes (actualment a l'equip de govern) o el Millor de Lloret, que aspira a entrar a l'Ajuntament. A la capital, Santa Coloma de Farners, hi haurà set llistes, després que el PP s'hagi escindit i s'hagi format una llista nova, Unión Centrista Liberal.

Garrotxa

Els electors garrotxins podran escollir entre poc més de mig centenar de candidatures, nou de les quals es concentraran a la ciutat d'Olot, on la regidora de CiU Llum Adell ha donat la última «campanada» al presentar-se amb una formació independent.

Entre les principals novetats, ERC desapareix de Beuda -on va ostentar l'alcaldia durant els dos primers anys de mandat-, Sant Feliu de Pallerols suma una nova llista, Units per Sant Feliu, que s'uneix a CiU i PSC i a Sant Aniol de Finestres un nou grup d'independents farà la competència al govern monocolor de CiU.

Pla de l'Estany

Amb sis candidatures, la capital de comarca, Banyoles, encapçala el ventall de possibilitats per escollir. Al conjunt del Pla es presenten una trentena de candidatures per als 11 pobles, entre les quals destaquen els 4 candidats de Cornellà del Terri i Serinyà. A la resta, la majoria d'enfrontaments seran només entre només dues llistes.

Ripollès

Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Campdevànol seran les alcaldies més disputades. En el cas de la capital, hi haurà sis candidatures, mentre que a Sant Joan de les Abadesses i Campdevànol n'hi haurà cinc. En aquesta darrera localitat, el trànsfuga d'ERC Ramon Perarnau ha aconseguit a últim moment presentar-se amb Pagesos per la Dignitat Rural. També destaca l'adéu de l'alcalde d'Ogassa, Ramon Tubert, caracteritzat per les seves aparicions en públic amb barretina.

Cerdanya

El canvi més important és la irrupció d'Endavant Cerdanya, una coalició independentista formada per membres d'ERC i Reagrupament. Presenten 4 llistes, les mateixes que ERC. A més, caldrà veure el paper de Solidaritat, que presenta batalla en dos municipis.