Un policia local de Puigcerdà ha denunciat per coaccions dos veïns de la plaça Cabrinetty que van fotografiar el cotxe particular de l'agent perquè estava mal aparcat. El policia, que estava de servei, va acabar multant el seu propi vehicle, però els fotògrafs, que l'han denunciat per prevaricació, afirmen que ho va fer quan va saber que li havien fet fotos de la infracció.

De moment, la jutgessa de Puig-cerdà, com a mesura cautelar, ha concedit al policia una ordre de protecció dels dos veïns, amb qui, de fet, l'agent ja estava enfrontat judicialment per un presumpte cas de lesions i atemptat a l'autoritat que es remunta al setembre. La jutgessa creu que hi ha indicis que els fotògrafs han atemptat contra la llibertat del policia i els prohibeix que se li acostin a menys de 100 metres, tot i que tots viuen a Puigcerdà.

Els dos veïns són l'advocat Josep Dellano i la seva parella, Josefa García. En la denúncia interposada per tots dos contra l'agent, a la qual ha tingut accés aquest diari, García explica que, dimarts de la setmana passada al matí, estava asseguda en un banc de la plaça i va veure com dos policies locals, un d'ells el denunciat, multaven un cotxe amb matrícula francesa que estava estacionat en una zona de càrrega i descàrrega. Darrere seu, hi havia aparcats una furgoneta de treball, que no va ser multada perquè estava en funcions de càrrega i descàrrega, i el cotxe privat de l'agent, que, segons els denunciants, tampoc no va ser multat.

Aleshores, Josefa García va pujar al seu domicili i, des del balcó, va fer fotografies de l'escena. Segons assegura ella a la denúncia, en les fotos es visualitza el cotxe mal aparcat de l'agent i com el policia s'allunya de la plaça sense multar-lo. Segons afegeix, "el meu únic propòsit era obtenir proves de l'actuació irregular d'aquest agent, que multa uns vehicles, com per descomptat és la seva obligació, i, en canvi, deixa estacionat a la mateixa zona de càrrega i descàrrega el seu vehicle propi". Nega així que fos una intromissió a la intimitat de l'agent ni tampoc la vulneració de cap dels seus drets fonamentals.

García afegeix que persones que eren a la plaça van advertir el policia que algú havia fet fotografies. "Per aquest motiu, llavors es va posar una multa al seu propi vehicle", assegura; i que "el policia es va aplicar una sanció de 50 euros, quan la multa correcta havia de ser de 90 euros, segons l'ordenança".

L'agent se sent coaccionat

El policia implicat dóna un relat dels fets ben diferent, segons la querella que ha presentat contra el matrimoni per un presumpte delicte de coacció, a la qual també ha tingut accés aquest diari. Hi relata que, aquell dia, quan ell i el seu company eren a la plaça Cabrinetty, "vam denunciar dos vehicles mal estacionats, un propietat meva, al qual també vaig denunciar per infringir, tots dos, l'article 15.1a de les ordenances". Per al vehicle francès, afegeix, es va activar la grua municipal, ja que l'Ajuntament no pot fer efectiva cap sanció als estrangers.

Segons afegeix, mentre esperaven la grua, dues persones els van advertir que havien vist com Josefa García els havia fet fotos. En aquell moment, assegura el policia, se'n va anar al jutjat a denunciar els fets. Quan ja hi era, explica, "el meu company em va trucar per tal que anés a la plaça a retirar el meu vehicle, perquè així li ho havia dit l'alcalde". Un cop a la plaça, diu, va veure Dellano i García "a sobre el meu vehicle, amb la sanció a les mans, copiant les dades en un altre paper. Quan van advertir la meva presència, van deixar la sanció al parabrisa". El policia afegeix que els dos denunciants "em van seguir i perseguir fins a l'interior de l'Ajuntament" i que García "va intentar un contacte físic com per provar en mi una resposta que no aconsegueix". En la denúncia, el policia insisteix que "la sanció va ser prèvia al coneixement que la senyora García ens estava fotografiant". Tot plegat ho atribueix a la voluntat de "perjudicar-me i coaccionar-me", en el marc de l'"assetjament continu" al qual és sotmès, assegura, des del setembre, el dia que ell els va denunciar per atemptat i lesions. "Ja m'ho van dir aquell dia, que no pararien fins que em fessin fora de la feina i que seria la meva ruïna", afirma.