S'ha imposat per una majoria absoulta indiscutible. L'actual president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba Sánchez, ha estat reescollit en el càrrec per tercera vegada consecutiva després de la deliberació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que ahir li va mostrar la seva confiança entregant-li 14 dels 21 vots emesos. La resta es van repartir entre el seu contrincant i company de sala, Fernando Ferrero Hidalgo (3 vots) i les abstencions una de les quals, presumiblement, seria atribuïble al vocal Carles Cruz Moratones qui, curiosament, també comparteix sala amb els dos magistrats en disputa.

Aquesta renovació en el càrrec suposa per a Fernando Lacaba l'entrada en el reduït grup de magistrats que han revalidat per tercera vegada o més els seus mandats al capdavant d'una Audiència Provincial i el situa en el mateix pla que els seus col·legues de l'Audiència d'Oesca - Santiago Serena, l'únic amb quatre mandats a l'esquena-, d'Albacete -Eduardo Salinas-, Cáceres -Juan Bote- i Córdoba -Eduardo Baena-.

Aquesta mostra de confiança del CGPJ vers la seva persona i la tasca que està desenvolupant el magistrat des del seu primer nomenament l'any 2001 resulta significativa per a Lacaba qui, a partir d'ara, disposa de cinc anys més per dirigir l'Audiència Provincial. Fet que li permetrà inaugurar el nou Palau de Justícia que s'està construint prop de la Devesa. "Es millorarà en eficàcia, perquè tots els funcionaris de l'Audiència es trobaran en una mateixa dependència, no estaran adscrits a seccions, i hi haurà un servei comú de tramitació i execució d'afers", explica amb relació a aquesta infraestructura que, com ell reconeix, ha reivindicat llargament amb "afany".

La presidència de l'Audiència de Girona suposa un volum de càrrega important si es té en compte que aquesta disposa de 15 magistrats i la demarcació compta amb 57 organismes jurisdiccionals situant-la, d'aquesta manera, com la segona de Catalunya en importància numèrica. Lacaba no dubta a qualificar la demarcació de "complicada judicialment".

Horitzons marcats

El renovat president ha explicat que un entre els seus objectius hi ha la reducció de la inestabilitat de les plantilles, tant de jutges com de funcionaris, per l'alta mobilitat que existeix i que obliga a cobrir les vacants amb interinatges. El magistrat també senyala que la "mateixa treva que s'ha fet en Sanitat" el Govern també la pugui aplicar de forma similar a l'àmbit de la Justícia.