El Departament d'Ensenyament aplicarà les mesures de reorganització tot i no haver arribat a un acord amb els sindicats. Així, la sisena hora de Primària s'eliminarà a la majoria de centres i s'augmentarà una hora la jornada laboral del professorat, entre d'altres. El punt més polèmic però és el de les plantilles docents. Rigau va explicar que només es cobriran la meitat de les jubilacions i no es contractarà cap nou interí, tot i que ha reiterat que cap professor serà acomiadat.

Ahir, la consellera d'Ensenyament, Rigau, va donar el procés per tancat perquè els centres necessiten començar al maig a treballar en les plantilles docents del proper curs.

Rigau va presentar algunes modificacions respecte les propostes inicials, que els sindicats veuen insuficients. Els canvis introduïts són ajornar la proposta de què les tasques de vigilància dels patis es computin de manera diferent a com es feien fins ara. Aquesta mesura s'estudiarà a través d'una comissió tècnica de la junta de directors de Primària per decidir si es comença a aplicar un curs més tard, el 2012-2013.

Les modificacions

Un altre canvi és que els funcionaris docents d'entre 56 i 58 anys podran reduir el seu horari en 2 hores no lectives, i entre els 59 i els 64 en l'horari lectiu. La proposta inicial del Departament era que la reducció horària no és pogués aplicar fins els 59 anys i fins els 64.

Una tercera modificació és ajornar dos cursos la proposta que el professorat sense nomenament al juliol havia d'haver treballat nou mesos (i no sis com fins ara) per poder cobrar el juliol. Rigau va explicar que en aquest punt s'han adonat que no es podien "canviar les regles de joc" a mig curs, per la qual cosa la mesura no s'aplicarà fins el 2012-2013. Aquesta mesura afectava uns 6.000 interins.

La polèmica, però, està en el manteniment de les plantilles. Rigau va reconèixer que no es contractarà cap professor interí i que només es cobrirà el 50% de les jubilacions. Això, significaria prop de 700 professors, ja que el Departament té la notificació de què es jubilaran voluntàriament 1.400 mestres. Una xifra que els sindicats creuen que pot ser superior.

Amb els professors que s'alliberaran de la sisena hora i l'augment d'una hora de classe per mestre, el Departament pretén absorbir els 15.000 nous alumnes que es preveu que entrin al sistema el proper curs. Per aquest motiu, la consellera sosté que han complert la seva voluntat de mantenir la plantilla docent i ha assegurat que "no faltaran" mestres. La consellera es va mostrar "convençuda" que la majoria de professors entenen les mesures.