"Una retallada de més del 6% pot ser perillosa, molt perillosa". Així de clar va mostrar-se el president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, en expressar la seva opinió sobre la tisorada que hi està havent a la salut pública. Pallarès va valorar l'ajornament d'explicació del pla de xoc com un "gest de reflexió" del departament de Salut i va demanar la creació d'un gran pacte sanitari que englobi tots els agents implicats per tal que la situació "no es torni realment difícil".

El president de la institució gironina va fixar la línia vermella de la relació metge-pacient en el 6% basant-se en la reunió que els presidents dels quatre Col·legis de Metges van mantenir amb els gerents de l'ICS i els presidents dels patronats que formen el sector concertat. En aquesta trobada, que es va fer el passat 11 d'abril (a instàncies de Miquel Vilardell, president del Col·legi de Barcelona i màxim assesor de sanitat d'Artur Mas), els participants van valorar la situació dels hospitals i centres de salut, i van arribar a la conclusió que el sector podria retallar com a màxim un 5 o un 6%, i sempre seguint criteris clínics.

En aquest sentit, Pallarès (com en el seu dia ho van fer Vilardell o els presidents dels patronats dels hospitals d'Olot o Palamós) considera que a partir d'aquesta xifra és "impossible que l'assistència no es vegi afectada", tot i que creu que "el que tampoc podem dir és que no se'ns toqui res de la sanitat". No obstant, remarca que unes retallades d'un 10% suposarien eliminar cossos de guàrdia, tancar llits o quiròfans d'activitats més urgents. Per això, segons el president del Col·legi, l'ajornament de les retallades va més enllà de les finalitats electorals i veu amb bons ulls que Salut "hagi decidit reflexionar".

Pallarès també va avançar que el dilluns que ve el president del consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha convocat a tots els Col·legis de Metges a una reunió "amb l'objectiu de fer un repàs de la situació i conèixer de primera mà l'opinió del sector". "Aquesta serà la primera vegada que l'administració ens demana l'opinió, i això suposa un pas endavant".

A més, en les pròximes setmanes està previst que l'ICS repeteixi aquesta reunió amb el personal sanitari que forma les juntes de personal de tots els centres sanitaris. Sobre la manifestació de dijous i les protestes dels últims dies, Pallarès va recalcar que "s'està aconseguint sensibilitzar sobre la problemàtica". No obstant, va assegurar que encara hi ha alguns sectors que no ho estan del tot, i per aquest motiu, veu amb bons ulls que els professionals no afluixin en les seves protestes "sempre i quan es facin de forma pacífica".

Un gran pacte sanitari

Benjamí Pallarès va recordar que per dur a terme les mesures del pla de xoc "s'han d'escoltar els centres sanitaris, i no tots tenen les mateixes necessitats". En aquest sentit, va remarcar que hi ha una part de responsabilitat en les retallades que no depèn de Catalunya, però també va instar el Govern a no fer "retallades homogènies i a escoltar totes les propostes que vin?guin del territori".

Per dur a terme una bona gestió de les retallades, va afegir, "s'hauria de crear un pacte sanitari on hi entrin tots els agents: Govern, partits polítics, gerents, patronats, personal mèdic, sindicats i ciutadans".