04 de maig de 2011
04.05.2011
40 Años
40 Años

Un geòleg del CSIC qüestiona el nou espigó construït amb l'ampliació del port de Blanes

L'investigador afirma que amb aquest nou element es crearà un racó que s'ompliarà de brutícia i meduses a l'estiu

04.05.2011 | 02:00
El nou espigó es troba situat en perpendicular on s´acaba l´escullera del port de Blanes.

Pere Puig és veí de Blanes, llicenciat en geologia, doctor en Ciències del Mar i treballa com a investigador a l'institut de Ciències del Mar de Barcelona, que per?tany al Consell Superior d'Investigació Científica (CSIC). Acaba d'adreçar una carta als regidors de l'Ajuntament de Blanes on qüestiona el nou espigó que s'ha construït amb l'ampliació del port de la vila.
Un element que s'ha ubicat de forma perpendicular on s'acaba l'escullera del port esportiu i que al parer de Puig és "del tot desproporcionat". Aquest és un espigó que s'ha creat per evitar l'entrada de sorra dins el port amb la nova bocana però, al parer del científic, els enginyers no van tenir en compte "que la platja en aquell sector, des de la construcció del port esportiu, no avança significativament". I si bé admet que s'hi acumula sorra a causa del "basculament de la platja durant els temporals de llevant", tot i això no s'apila la sorra a l'escullera del port esportiu. I afegeix que els temporals de Garbí d'altra banda, constribueixen que "la platja no avanci en excés i podríem dir que està en cert equilibri".

"Bany poc recomanable"
Pel geòleg, aquest nou espigó és "del tot inoperant" perquè el que provocarà és que es redueixi "la circulació d'aigua en aquell sector de platja en condicions de calma" i que a més, durant l'estiu es convertirà en una zona que "s'omplirà de brutícia surant i de meduses i fent que el bany hi sigui poc recomanable".
A banda, segons el científic del CSIC, amb aquest nou element, els creuers de passatges no podran arribar a la sorra de l'extrem de la platja al costat de l'escullera com ho han fet fins ara i per tant, ho faran "al bell mig de la platja, reduint encara més el sector recomanable per ús dels banyistes".
Amb l'espigó construït també s'hi ha col·locat el terrer, que mai estarà net i en conseqüència tampoc la platja i això és perquè "els temporals en aquest sector no arribaran amb prou força i alçada per rentar el fang del terrer abocat i part de la platja restarà brut durant molts anys (per no dir sempre)". I afegeix que l'abocament del terrer sí era justificable però al sector "on la platja era estable, no!".
Davant d'aquests fets, el científic ha instat l'Ajuntament de Blanes a fer una reunió amb els responsables de l'obra i així serà, perquè com va assegurar ahir Puig, ?aquesta trobada se celebrarà a mitjan mes i en la qual assistiran membres de Ports de la Generalitat i l'empresa constructora del port.
Puig finalitza la carta adreçada als regidors de l'Ajuntament de Blanes recordant que el seu parer és que aquest nou espigó no té ?funció i que per tant "s'hauria d'enretirar per complet o reduir a la ?mínima expressió per limitar el seus efectes directes (circulació) i indirectes (creuers) sobre la platja". Malgrat la seva visió científica, el blanenc també recorda que és un platja que utilitzen els veïns i veïnes de la vila de Blanes de tota la vida i que si bé l'espigó era un elemet que estava en el darrer ?projecte d'ampliació del port, considera que "no es pot consentir que un disseny erroni de l'ampliació del port tingui un efecte tan directe a la platja i als usuaris d'aquesta".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook