La terminal de l'aeroport de Girona-Costa Brava aparenta la calma pròpia d'un dia entre setmana. Hi ha gent, però no aquelles riuades que es formen a l'estiu i en dies festius. Cap a la una del migdia però, la major part de viatgers es comença a aglomerar en els últims taulells per facturar maletes. El seu vol és el de Ryanair amb destinació Madrid, concretament el penúltim que sortirà de Girona, després que la companyia decidís eliminar aquesta línia per falta d'acord amb la Generalitat.

Entre els usuaris del vol s'hi poden trobar turistes (pràcticament tots són del país), empresaris i treballadors que viatgen per feina i persones que anaven a visitar a algun amic o parent. La major part d'ells ja saben que ahir era l'última oportunitat (de moment) de volar a la capital de l'Estat sense necessitat de passar per Barcelona. Per això, la resposta que donen quan se'ls pregunta sobre aquest tema és tan ràpida com contundent.

«Fatal», «un desastre» o «molt indignats» són algunes de les frases més repetides pels usuaris gairebé de forma automàtica, sobretot els que necessiten el vol per anar a treballar. La Fàtima Lage és una madrilenya que té feina a Girona, i es lamenta perquè a partir d'ara haurà de fer 10 hores de tren o anar fins a Barcelona i agafar el pont aeri, dues alternatives gens atractives des del seu punt de vista. «Encara no ho tinc assimilat. L'AVE no ha arribat a Girona però igualment són molts diners, això a mi em va fatal».

En la mateixa situació es troba Marcelo de Vicenzi, un veí de Girona que es dedica a fer estudis i sondejos i té la major part dels seus clients a Madrid. «La retirada del vol ens ha matat. Vaig a la capital sis o vuit vegades al mes, és un horror. Hauré de tornar a fer el pont aeri, però és molt incòmode. No sé exactament els motius pels quals han tret el vol però no li veig sentit perquè s'omple cada dia», respon indignat.

De Vicenzi afirma no entendre que la companyia s'estigui traslladant a Barcelona (que entre altres coses ja té un pont aeri amb Madrid) i les administracions catalanes no facin res per aturar-ho. Abans d'embarcar sentencia que «el centralisme de Barcelona vers les províncies és més fort que el que hi ha entre Barcelona i Madrid».

Adéu al «low cost»

Si bé la majoria de connexions amb Madrid passen per la capital catalana, molts han estat els barcelonins que en aquests últims 4 anys han preferit volar des de Girona buscant tarifes més econòmiques. És el cas de la Laura Marshall, una estudiant de Comunicació Audiovisual que va comprar els bitllets per la pàgina web Atrápalo. Marshall és de Barcelona i afirma que per als d'allà la pèrdua d'aquest vol «no suposarà un cop tan gran com per aquí, però sí que es notarà perquè els vols de Ryanair que surten des d'aquí són molt més barats que a Barcelona, i això és un avantatge encara que siguis de la capital».

Amb aquesta ruta l'aeroport ha esdevingut un pol d'atracció per als catalans que volen marxar a fora

, però també per als de fora de Catalunya que vénen a fer turisme a les comarques gironines. Una d'aquestes últimes visitants és Manuela Medina, veïna de Madrid que ha vingut amb la seva parella per passar uns dies a la demarcació.

Medina creu que la pèrdua d'aquest vol serà perjudicial per al turisme de la regió. Sense anar més lluny, la parella va visitar la Garrotxa i se'n va enamorar. Tenien pensat de tornar-hi a la tardor «però sense vols que arribin a Girona no crec que acabem pujant aquí, ja que només tenim tres dies i ens serà dificultós fer el trajecte fins a Barcelona i després venir».