Dues oliveres mil·lenàries d'un camp de Ventalló, dos motors, una bateria i gasoil d'un de l'Armentera són alguns dels robatoris que s'han produït en les dues darreres setmanes en aquesta àrea de la comarca on els pagesos han decidit contractar guardes de camp per intentar aturar els robatoris. Començaran la vigilància avui en patrulles nocturnes de dos guardes cadascuna de les deu del vespre a les sis del matí. S'insistirà en les àrees on hi hagi collita i en les granges amb bestiar. Als Mossos no els consta un increment de robatoris, però sí es constata per part de pagesos i policia que s'hauria començat tres mesos abans de l'habitual. Els pagesos diuen estar tips que els robin.

L'alcalde de Ventalló, Narcís Gasull, ha explicat dijous es va tenir constància d'un dels darrers robatoris al seu terme, dues oliveres mil·lenàries d'una finca. Per endur-se els dos exemplars han necessitat màquines excavadores i camions per transportar-les. El preu de cada una de les oliveres pot arribar als sis mil euros. És només un dels molts robatoris que estan patint a l'àrea agrícola de l'Armentera i Ventalló, on se senten indefensos. "És que no és només que et robin, és la destrossa que et fan", lamenta Joan Llach, un dels afectats a qui ja se li han endut dos motors, una bateria i gasoil. Miquel Isern o Vicens Llobet tambe han estat víctimes, el primer de diverses bateries i gasoil. Tots han optat per prendre algunes mesures com no carregar els dipòsits de combustible i repostar més sovint. Alhora han decidit mirar de presentar les denúncies, tot i que creuen que no serveix de gaire res perquè "als quatre dies tornen estar voltant per aquí". Llach, com a mostra de la impunitat amb la qual actuen, ha explicat que en el seu cas fins i tot està intentant recuperar un dels seus propis motors per 200 euros.

El sotsinspector de la comissaria de Roses, Gabriel Garcia, recomana disposar de fotografies i elements que permetin obtenir proves i poder tornar els objectes robats. Garcia ha assenyalat que no els consten xifres superiors de robatoris a altres anys, malgrat puguin haver començat uns mesos abans. Respecte a qui s'atribueixen, el sotsinspector ha explicat que "hem detectat molts habituals, la gent de sempre que està treballant en aquest camp" i persones que per crisi econòmica actual està patint necessitats.

Davant la situació, tal com va publicar Diari de Girona la setmana passada, una quarantena de pagesos han decidit contractar els serveis guardes de camp, guardes rurals i marítims que tenen competències per patrullar armats amb fusells (i en situacions excepcionals revòlvers). El coordinador d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Narcís Poch, ha explicat que s'ha pres la decisió per "la inquietud de veure que els Mossos no arriben a tot arreu". Es planteja la despesa com una necessitat més del sector a les hores en què no poden controlar els camps.

El responsable del servei de guardes en aquests municipis, Xavier Aupí, ha remarcat que "serem els ulls dels Mossos als camps". "Els pagesos ens indiquen on és més fàcil que els puguin robar i nosaltres anirem patrullant tant en cotxe com a peu". Estan coordinats tant amb els Mossos d'Esquadra com amb Seprona, de la Guàrdia Civil. En cas d'enxampar un lladre el detindran i poden emmanillar-lo per després posar-lo a disposició dels Mossos.

Des d'avui començaran el patrullatge que serà amb una o dues patrulles, amb dos guardes a cadascuna. S'insistirà en els caps de setmana. Es faran rutes que s'aniran variant i es faran reconeixements especials en els punts on s'estigui recollint fruita i els que hi hagi moviment de bestiar. Els guardes de camp que els costaran 400 euros per pagès, es contracten pels propers cinc mesos, segons Poch, "per dormir una mica més tranquils".