La cinquena intervenció a la muralla d'Hostalric ja està finalitzada, segons asseguren fonts municipals, però és una obra que no es pot donar del tot per acabada ja que set garatges es mantenen dempeus per ordre judicial. En l'actualitat, per tant, la visió és el d'un pany de muralla que ha quedat totalment rehabilitat i sense terrats i garatges en la seva major part; també ha guanyat un passeig al seu voltant, se n'ha descobert l'inici i ara abarca des de la Torre dels Bous fins a la de les Tuies Negres.

Aquest projecte, que no ha tingut cost pels vilatans, també ha comptat amb la reconstrucció de les obertures existents i s'ha uniformat i col·locat nova fusteria a l'exterior.

La cinquena intervenció a les muralles d'Hostalric, que va començar el 2009 és una obra que es vol convertir en un revulsiu econòmic i turístic pel municipi selvatà, ja que com ha dit en diverses ocasions el govern local, Hostalric està engegant diferents actuacions per deixar enrere el seu passat tèxtil, com ara recuperar el seu patrimoni medieval realitzant aquesta intervenció en la muralla i algunes de previstes al castell.

"Litigi pel preu dels terrats"

Tot i aquesta imatge de unitat visual de la reforma de la muralla entre la torre del Bous i la de les Tuies Negres, també hi ha punts en què no es pot creuar el passeig a causa dels set terrats alçats. El motiu és el litigi entre Ajuntament i veïns, que de moment no ha trobat una sortida amistosa i això representa que l'Ajuntament no pot fer-hi cap obra perquè un jutge ara fa un any va decidir aturar cautelarment l'enderroc dels terrats d'aquestes set vivendes després de la denúncia d'uns veïns que reclamen una indemnització diferent a la que va oferir el consistori als 46 propietaris afectats per la remodelació de la muralla.

L'Ajuntament va acordar indemnitzacions de 141.000 euros en total i aquests set no hi van estar d'acord, cosa que provoca que la visió global de la reforma quedi distorsionada per aquests terrats que apareixen sortint del pany de muralla i entorpeixen el nou passeig al voltant d'aquestes cases, d'uns quatre metres d'amplada, que s'ha creat després de l'enderroc dels altres terrats.

Així doncs, el litgi amb els veïns encara es troba en un punt mort però tot i això fonts municipals asseguren que fa pocs dies el jutge que porta el cas va demanar més informació sobre el tema a l'Ajuntament i, per tant, podria ser que aviat hi hagués algun tipus d'informació referent al contenciós presentat pels veïns d'aquests set immobles.