Més enllà dels pactes de govern als Ajuntaments, els Consells Comarcals es converteixen en organismes on els equilibris de poder són completament diferents a les dinàmiques municipals. L'any 2007, CiU va ser la força més votada a set dels vuit consells comarcals (l'única excepció va ser el Baix Empordà, on el primer lloc va ser per al PSC), però només va conservar la majoria absoluta en un: el de la Cerdanya. Ara, la federació nacionalista vol recuperar terreny, especialment en aquelles comarques on es va quedar a les portes de la majoria absoluta, com ara la Garrotxa. Caldrà veure, però, si PSC i ERC, tot i que d'entrada presenten menys llistes, són capaços de frenar-los.

Alt Empordà

La sociovergència ha funcionat a l'Alt Empordà durant aquests quatre anys: el 2007, els dos partits més votats de la comarca van decidir unir forces, de manera que Pere Vila (CiU) va ser president a l'inici del mandat i Consol Cantenys (PSC) ho ha estat en aquest tram final. Els dos socis, almenys de cara enfora, han tingut una bona entesa, tot i que això no ha impedit que, en l'àmbit local, les dinàmiques fossin diferents: a Vilafant, sense anar més lluny, Consol Cantenys ha estat alcaldessa gràcies a una moció de censura contra Pepi Comalada (CiU). Ara, la vista està posada en les principals localitats de la comarca: Figueres, sobretot, on CiU aspira a la majoria absoluta i el PSC vol impedir-ho com sigui; Roses, on l'enfrontament entre Carles Pàramo (CiU) i Magda Casamitjana (PSC) es presenta força igualat, i l'Escala, on el PSC intentarà mantenir l'avantatge guanyat el 2007.

Baix Empordà

És l'actual feu socialista de les comarques gironines. El PSC va ser, l'any 2007, la força més votada a la majoria de localitats més poblades de la comarca (Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Palamós o la Bisbal, per exemple) i això li va valer la majoria al Consell, tot i que no absoluta. Això l'ha obligat a fer un pacte quadripartit per governar, en companyia d'ERC, ICV i Tots per Sant Feliu, que ha funcionat sense grans sobesalts. Ara, caldrà veure si CiU aconsegueix recuperar terreny o si el PSC pot mantenir la seva supremacia.

Gironès

El resultat de la "batalla" de Girona, on PSC i CiU estan frec a frec segons totes les enquestes, pot ser vital per a la composició del Consell. I el mateix amb Salt, on caldrà veure si CiU és capaç de recuperar el terreny perdut el 2007 o si, per contra, manté l'avantage el PSC. Altres localitats clau són Llagostera, ara còmodament governada per CiU, o Cassà de la Selva, on també van ser la força més votada malgrat que una moció de censura els fes fora del poder.

Durant aqueest mandat, ha funcionat un pacte CiU-ERC, amb el convergent Lluís Freixas com a president durant els dos primers anys i la republicana Cristina Alsina els dos últims. Els socis no han tingut grans discrepàncies públiques, tot i que els republicans han patit algunes baixes en el seu grup.

Pla de l'Estany

ERC i CiU van empatar amb 9 representants cadascun l'any 2007, de manera que va ser el PSC, amb un sol representant, qui va acabar inclinant la balança a favor del govern convergent.El resultat de ?Banyoles serà el més important de la comarca, ja que CiU s'hi va imposar el 2008 i ara vol tornar-hi, si pot ser, amb majoria absoluta. ERC, per la seva banda, intentarà recuperar-se del cop i procurarà mantenir les alcaldies que té en altres pobles.

La Selva

Una altra comarca amb govern sociovergent, amb presidència compartida entre Robert Fauria (CiU) i Jordi Gironès (PSC). Ara, la btalla se centrarà a Blanes (on els socialistes van guanyar fa quatre anys, tot i que no han governat) i Lloret (amb majoria absoluta de CiU). Tot i això, també caldrà seguir amb atenció què succeeix a altres localitats clau com Tossa, Santa Coloma de Farners (governades per CiU) o Vidreres, actualment en mans del PSC.

Garrotxa

CiU s'hi va quedar a un representant de la majoria absoluta, però ha pogut governar en minoria perquè no va quatllar el pacte tripartit entre PSC, ERC i Alternativa per la Garrotxa. Ara, els convergents es veuen amb cor d'assolir la majoria absoluta, però les seves possibilitats passen, en bona part, per millorar els resultats d'Olot, governada pel PSC des del 1999.

Ripollès

Igual que a l'Ajuntament de Ripoll, aquí sí que va ser possible una aliança d'esquerres formada per PSC, ERC i ICV, que ha funcionat sense grans problemes. CiU s'ha marcat l'objectiu de recuperar tant l'alcaldia com el consell, tot i que republicans i socialistes es veuen prou forts com per mantenir-se.

Cerdanya

Endavant Cerdanya, la formació independentista formada per exrepresentants d'ERC i gent de Reagrupament, aspira a acabar amb la majoria absoluta de CiU al Consell. Els convergents tenen clar que, si poden, Endavant i PSC pacataran per fer-los fora.