Quan el dia 11 de juny es constitueixi l'Ajuntament de Foixà, cinc regidors de CiU prendran possessió del seu càrrec. I els dos edils restants -el consistori està format per 7 representants- hi assistiran i s'ho miraran, però no juraran la Constitució ni prendran possessió de la seva acta. El partit pel qual han estat escollits és Escons en Blanc, una formació que pretén que el vot en blanc es vegi realment reflectit a l'Ajuntament i que per tant deixarà les dues cadires buides, sense cobrar res ni prendre possessió del càrrec. Juntament amb dos regidors aconseguits a Gironella (Berguedà) i Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), es tractarà de les primeres "cadires buides" que hi ha a l'Estat espanyol. El seu cap de llista per Foixà, Antoni Ramon, afirma que estan "molt contents" amb els resultats obtinguts, perquè creuen que el fet de tenir les primeres regidories buides farà que la seva reivindicació tingui més visibilitat: l'objectiu final és que la nova llei electoral estableixi que els vots en blanc que sumin un regidor quedin efectivament buits. "Els nostres estatuts diuen que, si s'aconsegueix això, ens dissoldrem", explica Ramon. Mentre això no passi, però, indica que la gent "tindrà clarament l'opció de votar Escons en Blanc, veient que no ocupem la cadira i que no els costarem ni un euro".

En el cas de Foixà, l'any 2007, van haver-hi més vots blancs i nuls que suports a la única candidatura que es presentava, que era la de CiU. Davant d'això, Escons en Blanc va decidir aquest 2011 presentar-se al municipi per canalitzar tot aquest vot de càstig davant de CiU, que tornava a ser la única opció possible. I el resultat ha estat que han tret dos regidors, tot i que si a aquests se'ls sumessin els vots en blanc (no a Escons en Blanc) en tindrien tres i gairebé atraparien la llista de CiU.

Malgrat no tenir intenció de prendre possessió del càrrec, però, Escons en Blanc s'han interessat pel poble. Ahir van anar a parlar amb l'alcalde, qui evidentment no ha fet salts d'alegria, però s'ho ha pres amb "esportivitat". "Amb ell no hi ha cap problema, i a més podran governar amb tranquil·litat, només que la feina que feien set se l'hauran de repartir ara entre cinc", explica Ramon. "Senzillament, s'ha fet pal·lès que a una tercera part de la població no li agrada l'actual alcalde", afegeix, tot recordant que ells els han donat l'oportunitat "d'expressar el seu descontent". El dia 11 de juny també tenen previst assistir al ple de constitució de l'Ajuntament, tot i que sense acceptar el càrrec.

Escons en Blanc, que ja es va presentar a les autonòmiques de l'any passat, està obtenint molts bons resultats: en aquestes municipals, ha estat la vuitena força a les ciutats de Girona (únic lloc on es presentava juntament amb Foixà) i Barcelona. A Girona, ara fins i tot ha superat Ciutadans, després d'haver tingut 435 vots a les autònomiques. A la capital catalana, d'altra banda, ha fet un salt espectacular: a les autonòmiques va obtenir 5.615 vots i ara ha arribat als 10.104.