El grup d'ERC de Figueres ha decidit per assemblea rebutjar la reedició del pacte amb CiU que l'alcalde, Santi Vila, els va oferir aquest dilluns. La formació, a més, ha decidit iniciar el projecte de renovació política després de la davallada electoral amb la designació de Mireia Mata com a portaveu del grup.

"La ciutadania ens va llençar un clar missatge a les urnes que ens enviava a l'oposició i allà és on creiem que hem d'estar aquests quatre anys", assegura Mata. La regidora, que anava com a número dos a la llista per aquests comicis, assegura que tenen prevista l'elaboració d'un "full de ruta" per als propers quatre anys que els permeti reconstruir el partit a Figueres. Per aquest motiu, diu, un pacte amb CiU no els ajudaria en el seu projecte de "renovació política". "Nosaltres hem agraït a Santi Vila el seu oferiment perquè ha mantingut el que va dir en campanya però ens sembla que la ciutadania ens ha dit molt clar on hem d'estar", afegeix Mata.

En aquest sentit, assegura que la majoria absoluta de que gaudeix CiU no els fa necessaris al govern i que l'únic que farien és "apuntalar".

Així, la idea és que a partir d'ara començi una renovació que ja ha tingut les primeres conseqüències: convertir a Mata en portaveu del grup i, possiblement, en la nova cap de llista pels propers comicis. En aquest sentit, la regidora ha assegurat que "la decisió que s'ha pres és que en Francesc Canet tanqui el seu cicle en el moment que ell consideri oportú", tot i que insisteix en que recollirà la seva acta de regidor aquest mes de juny i que, amb tota probabilitat, acabi el mandat.

Gratacós, de número tres

I és que cal recordar que si Canet dimitís, el regidor que entraria en el seu lloc seria el cap de llista d'AMC, Esteve Gratacós. Una incoporació que ja va costar dos membres de l'equip a finals d'aquest mandat i que, després de la davallada electoral, no deixaria en gaire bona posició ERC que, de dos regidors, només en tindria un amb les sigles d'Esquerra.