L'Audiència de Girona va començar a jutjar ahir un jove de 23 anys, Alejandro Suárez Puente, acusat de matar el seu fill, de 27 dies, al pis de Platja d'Aro on vivia amb la parella i el nadó. L'acte es va iniciar amb l'elecció del jurat popular, configurat per sis dones i tres homes, la presentació de qüestions prèvies i la reconstrucció dels fets.

En les consideracions prèvies l'acusació pública va mantenir que hi ha "indicis fundats de criminalitat", i per això imputa al processat un delicte d'assassinat amb traïdoria i l'agreujant de parentiu. El fiscal sol·licita que es condemni el pare a una pena de 18 anys de presó per aquests fets. No reclama cap mena d'indemnització perquè la mare del nadó hi va renunciar.

El fiscal qualifica els fets d'assassinat després de valorar els resultats de l'autòpsia i les contradiccions de l'acusat. De fet, Suárez Pérez va arribar a declarar tres vegades i, en cadascuna d'elles, va donar una versió diferent dels fets, per això que l'acusació pública remarca que no hi ha una "explicació coherent".

Primer va dir que el nadó li havia caigut quan es disposava a banyar-lo, després va afirmar que li havia donat un cop sense voler amb l'ordinador quan el tenia assegut a la falda i, finalment, va explicar que l'havia llançat enlaire per jugar i que el nadó li havia caigut al terra.

Tot i això, cap d'aquestes versions es corresponien amb els resultats de l'autòpsia que es va fer a l'infant. I és que, a part del traumatisme, l'examen forense va trobar ferides de difícil explicació a l'abdomen i al costat i, fins i tot, es va trobar la marca d'una mà a la cara del nadó. És per això que les proves dels exàmens forenses tindran un pes important a l'hora de decantar la balança en favor o en contra de l'acusat.

Absolució o homicidi

La defensa, per la seva banda, nega l'escrit del fiscal. Segons la seva tesi, és "absolutament fictici i del tot inversemblant" que el pare agafés el nen per la cara i el colpegés contra la paret o el terra de l'apartament per fer-lo callar i explica que el nadó va caure a terra "de manera totalment accidental des d'una alçada determinada", i que arran del cop que va patir al cap, va morir poca estona després. Per això, la defensa sol·licita l'absolució respecte al delicte d'assassinat i proposa, de manera alternativa, que els fets poden ser constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència.

En les al·legacions prèvies d'ahir la defensa també va argumentar que el fet que l'acusat oferís versions contradictòries "no el converteix en un assassí". En aquest sentit va subratllar que el processat estava en "estat de xoc" per la pèrdua "traumàtica" del fill, i es va preguntar si algú a qui li acaba de succeir això pot "discernir de manera raonable".

Veredicte dilluns o dimarts

La celebració del judici s'allargarà tota la setmana i avui comptarà amb la declaració de l'acusat i diversos testimonis. Es preveu que es pugui emetre un veredicte entre dilluns i dimarts de la setmana vinent.