Dos mesos i mig després de finalitzat el termini, la Generalitat encara deu 5 milions i mig d'euros als propietaris dels boscos privats de les comarques gironines per la neteja dels seus terrenys arran de les nevades de març de l'any passat. El Govern va anunciar que concediria una subvenció a aquells propietaris perquè reparéssin els desperfectes ocasionats per la neu. La feina ja està pràcticament acabada però encara estan pendents que algú la certifiqui.

Segons informa Ràdio Girona, el Consorci Forestal de Catalunya compta a cobrar aquests diners properament, segurament el pròxim mes. Les subvencions formen part dels 9 milions i mig d'euros que la Generalitat va concedir per ajudar els propietaris privats a netejar les seves parcel·les. La demarcació de Girona va ser la zona més afectada pel temporal de neu del 8 de març de 2010, de manera que el 75% d'aquests diners van anar a parar a propietaris d'aquí (el valor equival als 7 milions d'euros). No obstant això, tot i que el termini ja fa dos mesos que ha expirat però no la validació del Govern.

El Consorci Forestal considera que és un encert que s'hagi prioritzat la concessió de subvencions de propietaris ja que això implica un treball de coordinació d'aquests propietaris i això acaba traduïnt-se en una millora de l'eficiència d'aquests treballs. Un total de 450 propietaris gironins (la gran majoria del Baix Empordà) han rebut subvencions d'aquest tipus. El responsable de l'àrea tècnica del Consorci Forestal, Josep Maria Tusell, remarca que "l'ideal seria que abans de l'estiu aquest tema estigui enllestit". D'altra banda, afirma que ara el sector està pendent de mercats com el de la biomassa per donar sortida a la fusta recollida. "Se'n parla, molt de la biomassa, però no acaba d'arrancar. És un deute que tenim pendent: valoritzar aquesta fusta i poder-la col·locar com a biomassa", va afegir.

La meitat de la demanda

Inicialment l'antic departament de Medi Ambient i Habitatge va destinar 8 milions d'euros en ajuts als propietaris de boscos per pal·liar els efectes del temporal, tot i que aquests demanaven el doble de diners. Al final, cap al mes d'agost passat es va procedir a l'ampliació dels ajuts en 1,5 milions d'euros, arribant als 9,5 actuals.

La gestió dels ajuts es va fer a través del Centre de la Propietat Forestal, i formava part del paquet de mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats pel temporal de neu per poder tractar la vegetació amb la finalitat de garantir l'accessibilitat de les infraestructures, permetre la recuperació del potencial forestal de les masses i reduir el risc d'incendi. Les actuacions subvencionables consistien en l'arranjament substancial de vials, l'eliminació de restes vegetals vora dels camins i treballs en les plantacions afectades. En total, el departament de Medi Ambient i Habitatge va destinar 20,5 milions d'euros per pal·liar els efectes de les nevades: els 8 milions inicials en forma d'ajuts als titulars de terrenys forestals afectats, més els 1,5 M? afegits posteriorment.

A més, el Govern va afegir 8,5 milions d'euros per desenvolupar treballs de recuperació de les infraestructures bàsiques de prevenció d'incendis, i mig milió per a la neteja de les lleres de rius i rieres. A aquestes xifres també es van incloure 2 milions destinats a mobilitzar la fusta que el temporal de neu va deixar als boscos de Catalunya.