El director de l'ACA, Leonart Carcolé, ha explicat eque el 2010 tan sols es van recuperar davant de les costes d'uns 70 municipis catalans 230 metres cúbics de residus (eren 1.100 metres cúblics el 2001) o el que és el mateix, 2,5 metres cúbics de mitjana per municipi (el volum d'un contenidor d'escombraries urbà).

Per això, el director de l'Agència ha volgut tranquil·litzar els usuaris i els ajuntaments les economies dels quals depenen en gran part del turisme de les seves platges en assegurar que la supressió d'aquest servei no afectarà la qualitat de les aigües, ja que a més la major part de les escombraries es va recuperar fora de la zona de boies, és a dir que són restes que no són sensibles d'acabar a la zona de bany, les més pròxima al litoral.

Això no obstant, ha avançat que la decisió de suprimir la recollida, que duien a terme uns quaranta vaixells, es revisaria en el cas que es comprovés que hi hagués un repunt de les escombraries flotant.

Com a exemple de la "desproporció" econòmica del servei de recollida, Carcolé, que va presentar ahir el Pla de Vigilància i prevenció de les aigües de bany litorals de 2011, va apuntar que recuperar del mar amb un vaixell una ampolla d'aigua de litre i mig, té un cost estimat d'uns quinze euros.

Encara que ha reconegut la importància de la mala conjuntura econòmica a l'hora de racionalitzar el pressupost de l'agència, el director de l'entitat ha insistit que la retirada del servei -de la qual ja s'ha informat a tots els municipis- s'hauria dut a terme malgrat que no hi hagués hagut crisi.

"L'agència té una prioritat clara: el sanejament de les aigües i la supressió no respon a la conjuntura econòmica, sinó que es tracta de responsabilitat de gestió", ha remarcat. A més, ha explicat que l'ACA disposa de les suficients dades obtingudes en campanyes anteriors sobre els principals motius i causants d'aquests residus sòlids i treballa de la prevenció en origen.

Així, s'ha fet un esforç en la conservació de les ribes de costes i rius, ja que bona part de les escombraries i restes flotants són arrossegats al mar per després d'intenses pluges.

També s'han clausurat, de mutu acord amb diversos ajuntaments, alguns abocadors pròxims a les ribes, i s'han realitzat millores en els sistemes de sanejament, així com en la construcció de més estacions de depuració que eviten l'emissió de contaminants a l'aigua i de sistemes de retenció d'aigües pluvials (dipòsits).

A tot això, ha afegit Carcolé, se suma la conscienciació ciutadana que ha reduït la presència d'escombraries, sobretot de productes plàstics.

Com a novetat d'aquest any, el pla inclou la col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya, que oferirà les seves previsions sobre precipitacions, ja que si són fortes tenen molta influència en l'aparició de residus sòlids

El pla de vigilància i inspecció de l'ACA, que té un pressupost de 2 milions d'euros, disposarà aquest any de 17 inspectors que controlaran 220 platges i que preveu realitzar unes 500 inspeccions per setmana, a la qual cosa se sumaran les analítiques de les aigües de bany que es realitzen en 248 punts de mostreig.