Els agents del Cos Nacional de Policia (CNP) no tenen cap interès a prestar servei en els llocs fronterers de les comarques de Girona, i acostumen a marxar-ne un cop hi acaben el període de destí obligatori, de manera que sovint les comissaries acusen greus mancances de personal. És el cas, per exemple, de Puigcerdà. La Direcció General de la Policia ha convocat recentment una comissió de serveis de caràcter urgent per intentar cobrir set places a la Unitat d'Estrangeria d'aquest destacament.

El sindicat Confederación Española de Policía (CEP) denuncia que, per part seva, ja fa temps que es denuncia la depauperació d'efectius en les comissaries pirinenques i de la frontera gironina. De la mateixa manera, auguren que cap plaça oferta en aquesta comissió de servei serà sol·licitada ja que "no està compensada econòmicament i difícilment vindran policies d'altres zones de l'Estat a treballar a Girona i perdre poder adquisitiu".

"En aquests moments ha calgut convocar una comissió de servei per Puigcerdà, però d'aquí a un any seran totes les plantilles pirinenques (Portbou, la Jonquera, Camprodon, i també la Seu d'Urgell i Les) que es trobaran a menys del 50% de la seva capacitat, i en alguns casos al 25%", denuncia el sindicat. Cal recordar que el CNP és l'únic cos a qui competen els afers d'estrangeria a Catalunya i que tan sols a la Jonquera es practiquen cap a 1.000 detencions l'any.

250 agents menys

Precisament, el passat 24 de maig van causar baixa del CNP a Catalunya un total de 250 agents, segons informa el sindicat. Els agents van acollir-se al trasllat per fugir, segons assegura el CEP, cap a territoris on el nivell de vida i també el volum de feina són més baixos. El sindicat destacat que, després d'aquest concurs, les plantilles que precisament estan en situació més crítica són Puigcerdà, la Jonquera i Portbou. A altres zones de l'Estat, indica el CEP, els agents reben plusos en concepte de residència: a Navarra, País Basc, Balears, Canàries o Madrid, per exemple. Però no a Catalunya.